Menu Zoeken

Fotokroniek met Laura Cnossen

DuPho Fotokroniek Laura Cnossen.jpg

De jonge fotograaf Laura Cnossen, afgestudeerd aan de HKU, bezocht de beruchte schrijver Richard Klinkhamer tijdens zijn laatste jaren. Hij werd bekend vanwege de dood op zijn vrouw, een gebeurtenis waar hij later het boek 'Woensdag Gehaktdag' over schreef. Het resultaat is het fotoboek 'Love, Klink', dat tijdens dit programma wordt gepresenteerd. Hoe brengt ze zijn laatste jaren in beeld? In gesprek over haar werkwijze, hun ontmoetingen en buitengewone fotografie-onderwerpen.

Richard Klinkhamer

Richard Klinkhamer stond in 1991 in de schijnwerpers toen zijn vrouw Hannie verdween. Dat leidde tot een politieonderzoek waarin hij de hoofdverdachte was. Hij kreeg weer veel aandacht in de media toen hij een even curieus als griezelig boek schreef, ‘Woensdag Gehaktdag’, waarin hij verschillende scenario’s beschrijft om de verdwijning van zijn vrouw te verklaren. Die grote aandacht herhaalde zich ook tien jaar nadat Hannie stierf, toen haar skelet in zijn tuin werd gevonden en Richard eindelijk de doodslag bekende.

Fotoboek Love, Klink

Fotograaf Laura Cnossen ontmoette Richard in 2014, een decennium nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten. In de loop van anderhalf jaar ging zij regelmatig bij hem op bezoek in de Jordaan in Amsterdam. Hij genoot van de aandacht van Laura. Haar jeugd en haar gelijkenis met de vrouw die hij doodde, zorgde voor wat afwisseling in zijn saaie leven waarin hij hooguit af en toe wat lol beleefde als hij zijn rol van ‘ouwe zak’ speelde. De relatie die zich tussen hen ontwikkelde, stelde Laura in staat verder te gaan dan de heftige gebeurtenis die zijn leven bepaalde en te onderzoeken wat er daarna kwam: een leven van routine, van drinken en schrijven, van nadenken over het verleden.

Love, Klink documenteert hun relatie en het leven via Laura’s foto’s van Richard – en andersom door de beelden die hij van haar maakte-, uittreksels uit zijn dagboeken en de correspondentie tussen beiden. Het resultaat is een gevoelig maar onsentimenteel portret over ouderdom, een moment waarin het verleden is verkalkt tot een verhaal dat scharniert op één enkele daad van geweld, en de toekomst een snel naderende leegte is. Het is ook een portret van een relatie waarin veel wordt gegeven en aan beide kanten veel wordt genomen, maar waarin geen van beide mensen de diepere gedachten en motivaties van de ander echt kan begrijpen.

Aanmelden via de website van Pakhuis de Zwijger

Datum: 5 Juli 2018
Tijd: 20:00 - 22:00
Locatie : Studio, Pakhuis de Zwijger
Ledenprijs: Gratis
Contact : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.