Menu Zoeken

Fotokroniek #70 met Bastiaan Woudt

bastiaanwoudt_fotokroniek.png

Sinds hij in 2009 voor het eerst een fotocamera oppakte, heeft fotograaf Bastiaan Woudt naam gemaakt in de wereld van de hedendaagse fotografie met zijn grafische zwart-witbeelden. De afgelopen jaren ontwikkelde hij vakkundig, zonder professionele ervaring, een eigen en contrastrijke stijl waarin het onderscheid tussen foto's en surrealistische schilderijen vervaagt. Inmiddels is zijn onderscheidende werk te zien geweest bij Kahmann Gallery, Paris Photo, Atlas Gallery London, werkt hij voor o.a. Volkskrant Magazine en de Britse Vogue, heeft hij meerdere fotoboeken gepubliceerd en won hij verschillende prijzen. Hoe heeft zijn herkenbare stijl ontwikkeld? En wat inspireert hem?

Bastiaan Woudt

Razendsnel heeft Bastiaan Woudt (1987) een reputatie voor zichzelf opgebouwd in de wereld van de hedendaagse fotografie.  Na zijn afstuderen in 2012 aan de Hogeschool voor Hotel- en Eventmanagement besloot hij het roer om te gooien en zichzelf als fotograaf te ontwikkelen. Hij werd gegrepen door oude fotografie, de oude meesters en hun technieken en was onder de indruk van het gevoel, de dynamiek en de experimentele manieren om te fotografen. Langzamerhand maakte hij zich het vak eigen door fotoboeken te verslinden en musea en beurzen te bezoeken. Zo ontwikkelde hij een eigen stijl met een sterke voorkeur voor klassieke onderwerpen, zoals portretten en naakten. Inmiddels wordt hij gezien als één van de meest talentvolle fotografen van ons land en hebben de portretten, landschappen en stillevens van zijn hand, vaak gecreëerd met gebruik van een lange sluitertijd, internationale bekendheid.

Werk 

Afgelopen jaar kwam zijn indrukwekkende fotoboek ‘Hidden’ uit, een verzameling van alle hoogtepunten uit zijn carrière tot nu toe met portretten, landschappen, stillevens en naakten. Daarnaast bedacht Bastiaan samen met galeriehouder en fotografie-ondernemer Roy Kahmann het idee om ‘Amsterdammers’ in het voorjaar en de zomer van 2019 te portretteren. Ze parkeerden hun mobiele studio in verschillende stadsdelen om de meest uiteenlopende bewoners voor de lens te krijgen. Dit resulteerde in het boek ‘Amsterdam Portraits’ dat een overzicht geeft van Amsterdam in al zijn diversiteit: verschillende leeftijden, roots en beroepen zijn vertegenwoordigd. Van anoniem tot bekende Nederlander. Zo ziet Amsterdam er nu uit.

Foto: Bastiaan Woudt

Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door het Pictorightfonds

Datum: 18 Februari 2020
Tijd: 20:00 - 22:00
Locatie : Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Ledenprijs: Pay as you like
Contact : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.