Menu Zoeken

DuPho Masterclass Straatfotografie Bas Losekoot (Vol)

dupho_website_agenda_baslosekoot_masterclass.jpg

2022: Studio X Street - Cinematic Lighting

Bas Losekoot werkt als portret- en documentair fotograaf en heeft zijn liefde voor cinema- en studiowerk op een verrassende manier weten te combineren in zijn straatfotografie. Ook is hij sinds begin dit jaar de vaste fotograaf van de beeldcolumn 'Stadsbeeld' van Het Parool. Voor zijn project Out of Place fotografeerde hij onlangs in 9 megasteden. 

Het project is door de corona crisis extra actueel geworden. De onderzoeksvragen waarmee ik mijn project begon, zijn door deze crisis op scherp gesteld o.a.: Biedt de grootschalige stedelijke groei met bijbehorende bevolkingsdichtheid een basis voor menselijk welzijn? En hoe definiëren we begrippen als persoonlijke ruimte en gevoel van privacy in een 1,5 meter samenleving.

'De zogenaamde "vooruitgang" is plotseling tot stilstand gekomen. Het is alsof de wereld even in de pauze stand staat, en deze "bevroren beweging" lijkt door het gebruik van flitsers in combinatie met snelle sluitertijden versterkt te worden. Het project raakt aan thema’s die we allemaal herkennen zodra we ons in het publieke domein begeven; gevoelens van isolatie, vervreemding en eenzaamheid zijn door de pandemie nu alomtegenwoordig.'

The New Yorker schreef er al een mooi stuk over:
"Bas Losekoot created photographs with a heightened sense of drama that freeze moments of movement, halting the frenetic pace of passing inhabitants in megacities. His project also explores how, counterintuitively, the commute can be a time for introspection and psychological divorce from reality." - Ruby Goldberg/The New Yorker 

Bas gaf eerder lezingen in o.a. The Photographers Gallery London, Urban Photo Fest, Pakhuis de Zwijger en workshops in samenwerking met: LUCA School of Arts Genk, The New School Amsterdam, Fotoacademie en Nikon Nederland.

 

007 Out of Place Bas Losekoot BAS8517

Deze masterclass is gericht op het vinden van een eigen visie in een fotografisch project met het "Stadsleven" als uitgangspunt. We zullen toewerken naar een interessante serie van 3-12 beelden. Bas zal vertellen over conceptontwikkeling, werkwijze en eigen ervaringen, maar we gaan vooral praktisch aan de slag op straat. Hierin behandelen we het gebruik van daglicht, en ook off-camera flitslicht gebaseerd op het cinematografische 3 punt lichtsysteem. Onderwerpen die ter sprake zullen komen zijn: geloofwaardigheid van licht, scherpte, kadrage, positie van camera, mis-en-scène. Maar ook, de kunst van het observeren: hoe herken je interessante locaties en betekenisvolle situaties en hoe kan je die het beste tot uitdrukking laten komen.

Straat

We staan aan de voet van de grootste golf van urbanisatie in de menselijke geschiedenis. Er wordt verwacht dat in 2050, 75% van de wereldbevolking in steden zal wonen. De stad is een podium voor van de samenkomst van verschillende mensen. Ik ben geïnteresseerd in hoe wij ons tot de stad verhouden, tot elkaar en ook tot onszelf. Tijdens het fotograferen let ik vooral op lichaamshouding, oogopslagen, de letterlijke en figuurlijke ruimte tussen mensen; kortom alle dingen die ons meer vertellen over hun gemoedstoestand en wellicht sociaal-culturele achtergrond. Wat laten we op straat van onszelf zien? Verbergen we ons achter een masker? 

Workshop 

Thema's en concepten die we zullen bespreken zullen voortkomen uit de disciplines: fotografie, cinema, sociologie en stedelijke theorie. Aan bod zal komen: concept ontwikkeling, project aanpak, fotografie tools zoals kader, lens, timing, positie van de camera, en ook beeldbewerking en serie-editing.

Aanmelding

Lever een cv en een portfolio in van een of meerdere projecten van in totaal max 25 beelden. Hierop gebaseerd zal Bas zelf een selectie maken van max 10 deelnemers.

 003 Out of Place Bas Losekoot BAS4353

Planning

 

Les 1: Vrijdag 18 maart 

10:00 - 10:30 Introductie Bas Losekoot, uitleg van de workshop
10:30 - 11:00: Korte presentatie project Out of Place 
11:00 - 11:30: Korte introductie deelnemers aan de hand van 12 beelden digitaal op scherm
11:30 - 12:30: Studio/Techniek: uitleg fotografie en 3-punt cinema licht-systeem. Met voorbeelden uit cinema en studiofotografie. Aan de hand van studio flitsers-opstelling
12:45 - 14:45: De straat op met begeleiding en praktische tips, demonstratie off-camera flits
14:45 - 15:00: Uitdelen en bespreken van de opdracht

Les 2: Vrijdag 15 april

10:00 - 11:00: College Urban Photographers. met als doel; leren van de geschiedenis van de fotografie, waar vanuit studenten hun persoonlijke visie kunnen ontwikkelen en zich een stijl eigen kunnen maken.

Context van mijn praktijk, inc relevante fotografen zoals: Robert Frank, Harry Callahan, Ray Metzker, Alex Webb, Daido Moriyama, Joel Meyerowitz, Philip Lorca-DiCorsia, Beat Streuli, Jeff Wall, Michael Wolf, Paul Graham, Max Pinckers, Alex Majoli

11:00 - 13:00: Bespreken resultaten opdracht Individuele presentaties projecten deelnemers en feedback. Aanleveren A en B selectie. Gezamenlijk bespreken van serie van 3 tot 12 beelden en editen aan de hand van narrative en storytelling technieken. 

Meenemen deelnemers: camera en eventueel zenders, flitsers, statieven. 

 012 Out of Place Bas Losekoot BAS5187

Benodigdheden

  • Alleen een camera en indien gewenst ivm off camera flitsen:
  • Flitser, 1 of meerder inc. voldoende batterijen. 
  • Zender/Ontvanger werkende met de flitsers flitsers
  • Statieven, waarop flitsers bevestigd kunnen worden (geen camera statief nodig)
  • Laptop, cardreader, usb stick

Bas zal ook een opdracht uitdelen met als thema “De straathoek”, maar het is zeer gewenst om aan een eigen project te werken of er eentje te beginnen. 

Meer informatie over Bas

Bas heeft met zijn boek Out of Place inmiddels vele successen behaald. Er kwamen goede recensies in o.a. VolkskrantThe GuardianAmerican Suburb XLFI Leica Magazine en PF. Het werd door World Press Photo geselecteerd als Photobook to Look Out For en was te zien op TV als tip van de week door Wilfried de Jong bij het boekenprogramma Brommer op Zee.

Een leuk filmpje over Bas en zijn werkwijzen i.s.m. NRC Handelsblad en Nikon vind je hier.  

 

 

010 Book Out of Place by Bas Losekoot

Foto: Bas Losekoot

Datum: 18 Maart 2022
Tijd:
Locatie : Pakhuis de Zwijger
Ledenprijs: 85 euro ex btw
Contact : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.