Menu Zoeken

Workshops & lezingen Dutch Photographers Day (UITVERKOCHT)

DuPho-Agenda Workshops_lezingen.png

Voor dit onderdeel heb je een kaart nodig van Dutch Photographers Day.

 

 

Ries Meertens 150

Ries Meertens, coach creatieve ondernemers
Workshop: ondernemen voor fotografen

Ries coacht creatieve ondernemers op het gebied van leiderschap en ondernemerschap en helpt ze bij het oplossen van lastige knelpunten, de professionalisering van hun bedrijfsvoering en het waarmaken van dromen en ambities. Ries zet hiervoor de ruim 25 jaar ervaring in die hij heeft opgedaan als oprichter en mede-eigenaar van diverse grote bureaus en als ondernemerscoach. Naast het coachen geeft hij les in ondernemerschap aan de TU Delft en de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst.

Ries coacht creatieve ondernemers op het gebied van leiderschap en ondernemerschap en helpt ze bij het oplossen van lastige knelpunten, de professionalisering van hun bedrijfsvoering en het waarmaken van dromen en ambities.

Na een korte introductie over creatief ondernemerschap gaat Ries ter plekke in op de vragen die jij hebt over dit thema. Dat kan gaan over zaken als focus, positionering, marketing, acquisitie, organisatie en geld verdienen.

Studio
10.00 -11.00

Fotocredit: Robert Elsing

 

Aernoud Bourdrez 150
Lezing Aernoud Bourdrez, advocaat auteursrecht
Beroep: Fotograaf & ondernemer

Aernoud Bourdrez is als advocaat gespecialiseerd in auteursrecht. Daarnaast heeft hij een naam opgebouwd als een integere en effectieve onderhandelaar in complexe conflicten. De cliënten van Aernoud bestaan uit talentvolle en gevestigde beeldend kunstenaars, fotografen, architecten, verzamelaars en musea.

Over het slim en strategisch onderhandelen schreef Aernoud de internationale bestseller Think Like a Lawyer, Don’t Act Like One. Voor dit boek volgde hij de beroemde cursus Program on Negotiation aan Harvard en las hij alle standaardwerken, zoals Getting to Yes. Ook keek hij urenlang naar Big Brother, Hell’s Kitchen, Buurman & Buurman en tientallen K-1 gevechten.

Naast zijn werk als advocaat verzamelt Aernoud kunst. Zijn collectie werd in 2015 tijdens UNSEEN getoond in Huize Frankendael.

Aernoud behandelt deze dag de 10 belangrijkste lessen voor in iedere onderhandeling

IJ-zaal
10.00-11.00

Fotocredit: Kasimir Szekeres

Jitske Nap Colina van Bemmel

Jitske Nap en Colina van Bemmel, fotografen/videomakers Studio HER
Workshop: Van fotograaf tot video maken en werken in een collectief.

Als fotograaf heb je een scherp oog voor visuele kwaliteit en het vertellen van een verhaal door middel van beelden. Maar hoe kun je de vertaalslag naar video maken?

Jitske combineert foto/videografie, art direction en styling. Haar werk richt zich voornamelijk op de Amsterdamse muziek en nightlife scene. Ze maakt aftermovies, muziekvideo’s en heeft samen met schrijver Ashar Media en producent Julia Rombout aan haar eerste korte film gewerkt.

Colina heeft een achtergrond in beeldende kunst en vanuit die basis is zij begonnen met film. Inmiddels heeft ze haar eerste documentaire geregisseerd en werkt ze als freelance filmeditor.

Hoewel de werking van een camera in technisch opzicht de basis is, komen er een hoop andere vaardigheden kijken bij het maken van video’s. Denk hierbij aan script schrijven, interviewtechnieken, productieplanning en editen, maar ook aan de samenwerking met producenten en andere crew members om tot een kwaliteiten productie te komen.

In deze workshop belichten ze de verschillende vaardigheden en rollen die nodig zijn bij het maken van een videoproductie, maar ook geven ze tips over hoe je solo kunt beginnen met het maken van video’s. Daarbij staan ze stil bij de verschillen tussen fotografie en film, zowel qua werkwijze als inhoudelijk. Zo kun je als fotograaf het terrein van film maken gaan verkennen.

Colina en Jitske zijn beide onderdeel van Studio Her, een collectief, agency en productiehuis die vrouwen en non binary media professionals vertegenwoordigd. Om zo een meer divers medialandschap te creëren.

Studio
12.30-13.30

Fotocredit foto rechts: Anna Sarah Dijkhorst

 

Daantje Bons

Daantje Bons, fotograaf
Lezing: Hoe combineer je vrij werk en commerciële opdrachten als fotograaf? En hoe ga je om met inbreuk.

Spannend, uitdagend, liefelijk en onvoorspelbaar. Het werk van Daantje Bons uit zich in foto’s die je twee keer laten kijken. Met haar speelse esthetiek verleidt ze de kijker om die vervolgens te confronteren met een contrasterend beeld. Het is een spel waarbij associatie en suggestie de boventoon voeren om onderliggende taboes bloot te leggen. Door onder meer (zelf)portretten en stills, onderzoekt zij thema’s als gender, seksualiteit en identiteit. Daantje haar werk is onder meer te zien geweest in op de cover van LINDA Magazine, in de Volkskrant, Het NRC Handelsblad, VOGUE Portugal, Refinery29 en The Huffington Post.

In de presentatie zal zij een inleiding geven over haar werk en hoe zij haar vrij werk projecten combineer met commerciële opdrachten. Daarnaast wil ze vertellen over auteursrechten en inbreuk dat wordt gemaakt op haar werk. Hoe machteloos sta je eigenlijk als er zonder toestemming wordt haar werk als promotiemateriaal gebruikt?

IJ-zaal
11.15-12.15

Foto: Daantje Bons

 Laila Schoots Portret JB

Jeff Bosch, jurist bij DuPho en Laila Schoot, zakelijk adviseur DuPho 
Workshop: Maak goede afspraken en leg gebruik vast in een licentie

Van te voren goede afspraken maken kan problemen en misverstanden in de toekomst voorkomen en daar weten Laila Schoots en Jeff Bosch van de zakelijke- en juridische dienst van DuPho alles van. Zij zullen je tips en advies geven. Ook is er ruimte om vragen te stellen.

Studio
11.15 – 12.15

Foto Jeff Bosch: Jet van Gaal.

 Warwan Magroun

Marwan Magroun, fotograaf
Lezing: ‘How I became a photographer’

Marwan Magroun is een meermaals bekroonde Nederlands-Tunesische commerciële en documentaire fotograaf en regisseur bij HALAL Amsterdam. Zijn werk richt zich op het herdefiniëren van de hedendaagse beeldcultuur. Hij streeft ernaar om het toegankelijker en inclusiever te maken door gebruik te maken van de kunst van het vertellen van verhalen. Dit beschouwt hij als een noodzakelijke aanvulling op ons collectieve geheugen waarin empowerment van mensen een belangrijke uitkomst is. Zijn bi-culturele achtergrond geeft hem diverse perspectieven op maatschappelijke thema's als identiteitsontwikkeling en representatie. De grootstedelijke context is zijn speeltuin met interesses ondergedompeld in straatcultuur, muziek, mode, design en stedelijke architectuur.

Magroun bouwde in korte tijd een respectvolle naam op op het gebied van de Nederlandse fotografie. Zijn transmediale project The Life of Fathers won verschillende prijzen, waaronder de Zilveren Camera 2020, Paul Peters Photo Award en SO Award 2021. Zijn documentaire werd geselecteerd voor het International Film Festival in Rotterdam en vertoond op de Nederlandse televisie.

Marwan vertelt deze dag over zijn route naar fotografie. De beeldvorming en vooroordelen die er in de samenleving bestaan. De noodzaak om te gaan fotograferen en actief aan de slag te gaan met beelden die er heersen binnen de samenleving. De kracht van representatie. Dat het voor bi-culturele Nederlanders lastig is om binnen te komen in de elite wereld van fotografie. De noodzaak en missie om fotografie meer inclusief te maken.

IJ-zaal
12.30 – 13.30

Fotocredit: Fotobureau Roel Dijkstra / Dennis Wisse

 Jacqueline Dersjant

Jacqueline Dersjant, afscheidsfotograaf
Lezing: Ik mis je in de kleine dingen

Jacqueline Dersjant, succesvol documentair fotograaf, reisde graag voor haar werk om bijzondere verhalen vast te leggen. Totdat haar moeder ziek werd en overleed. Nu heeft zij een missie. Dat nadenken over het laten maken van foto's rondom ziekte, laatste levensfase en afscheid nét zo vanzelfsprekend wordt als bij een bruiloft. Het zijn de kleine dagelijkse dingen die je gaat missen als het er niet meer is.

Ze neemt je aan de hand van haar eigen verhaal en foto's mee. Waarom het zo mooi is om dit te doen maar ook waar zij tegenaan loopt, het taboe dat er nog steeds op rust en hoe ze daar mee om gaat.

Studio
13.45 – 14.45

Fotocredit: José Derks

 

teun

Teun van der Heijden, ontwerper Heijdens Karwei
Lezing: Het visueel naratief in het fotoboek

Hoe vertel je een verhaal in de vorm van een fotoboek? Ooit stond het fotoboek gelijk aan een monografie. Een selectie foto’s, zorgvuldig op volgorde gebracht, die de visie en het handschrift van een fotograaf weergaf. In de afgelopen twintig jaar is het medium fotoboek compleet veranderd. Op de tafels van de gespecialiseerde boekenbeurzen, zoals Unseen, The New York Art Book fair, OffPrint en Paris Photo zien we vooral boeken als kunstobjecten. Behalve een kunstwerk is het fotoboek vooral een verhalend medium, zoals een roman, een film of een theaterstuk. Aan de hand van een selectie van boeken die Heijdens Karwei ontworpen heeft verteld Teun over de samenwerking met fotografen en visuele kunstenaars. Het feit dat onze maatschappij steeds virtueler wordt en mede daardoor onze communicatie steeds visueler, heeft een immense invloed op hoe we de wereld vandaag beleven. Wat voor invloed heeft deze evolutie op de fotografie, het vertellen van een visueel verhaal in een tactiel object en het uitgeven van fotoboeken.

IJ-zaal
13.45 – 14.45

Deze dag wordt mogelijk gemaakt door Pictoright Steunfonds.

Datum: 3 Oktober 2022
Tijd: 10:00 - 15:00
Locatie : Pakhuis de Zwijger, IJ-zaal en Studio
Ledenprijs: Gratis
Contact : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.