Menu Zoeken

'Huwelijkse' voorwaarden voor de bruidsfotograaf

Juli is bij uitstek een maand om te trouwen. Een goed moment om van gedachten te wisselen met DuPho-leden Christiaan de Groot, Corinne Ponsen en Joost Weddepohl. 

Zien zij veranderingen in deze markt? Wat willen hun klanten? Zijn er trends merkbaar in de bruidsfotografie en hoe spelen de fotografen daarop in?

(foto: Christiaan de Groot)

En vooral: welke afspraken maken ze met hun klanten over de voorwaarden.
Het hebben van goede algemene leveringsvoorwaarden is van groot belang. Om bruidsfotografen hierbij te helpen heeft DuPho bij de algemene voorwaarden voor fotografen een supplement gemaakt met leveringsvoorwaarden specifiek gericht op de bruidsfotografie. Leden kunnen deze gratis downloaden op de ledenservice pagina

Christiaan de Groot (37) handelt onder de naam Mooibelicht Trouwreportages. Sinds acht jaar fotografeert hij bruiloften. Hij heeft zich gespecialiseerd in documentaire trouwreportages en heeft er diverse awards mee gewonnen, nationaal en internationaal. “Vorig jaar ben ik Fotograaf van het Jaar geworden via de Nederlandse Trouwbranche Organisatie”, vertelt De Groot. “Daar word je niet beoordeeld op één foto, maar op je portfolio en je hele bedrijfsvoering. Men kijkt naar je algemene voorwaarden, de manier waarop je communiceert, offreert en factureert, naar de hele uitvoering van de bruiloft. Zo’n prijs vind ik erg waardevol.”

“Ook leuk zijn de internationale awards, zoals Fearless. Heb ik ook een award mee gewonnen; dan komt mijn naam op die websites te staan en zo vinden potentiële klanten mij weer. Ik doe vaak mee aan bruidsfotowedstrijden en mijn winnende foto’s deel ik op social media en verder zorg ik dat mijn foto’s op websites van derden te zien zijn. Dat helpt ook.”

“Samen met Erwin Beckers heb ik Masters of Dutch Wedding Photography opgericht, een onafhankelijke wedstrijd, met een jury van internationale topfotografen. Erwin en ik kunnen helaas zelf niet meedoen, maar het is leuk om te zien hoe enthousiast de fotografen met die wedstrijd bezig zijn. Eén keer per jaar organiseren we een conferentie voor trouwfotografen, met internationale topbruidsfotografen als sprekers. Daar komen honderd tot honderdvijftig fotografen op af.”

Documentaire benadering
 “Ik merk wel, dat bruidsparen steeds meer waarde hechten aan een journalistieke, documentaire reportage van hun trouwdag. De trouwfotografie gaat ook steeds meer die richting op. Dat zie je ook bij de Masters, de goede journalistieke beelden worden daar vaak bekroond.”

“Zo’n documentaire benadering is ook veel leuker dan alleen met het bruidspaar het parkje in gaan om wat foto’s te maken, maar ook moeilijker om de sfeer van die dag goed in beeld te brengen. Ik ben er de hele dag bij, anders kun je niet het verhaal van de dag maken. Ik ben al gauw tien tot twaalf uur met een bruiloft bezig. Prijzen beginnen bij mij met zes uur, maar gemiddeld wordt er wel tien uur afgenomen. Er is een basispakket zonder album, bij een reportage van acht uur zijn dat 250 bewerkte high res beelden op een USB-stick, plus een slideshow van de leukste foto’s van de dag en ik lever een app, met een selectie van de foto’s voor telefoon of iPad. Meestal weet ik ze wel te overtuigen om ook een album te nemen. Dat laat ik printen bij Dutch Ink Albums, met mooie fine art prints. Gemiddeld zit een bruiloft bij mij tussen 2500 en 3000 euro.”

Leveringsvoorwaarden
“Ik heb de algemene voorwaarden van de Fotografenfederatie overgenomen en er enkele voor mij toepasselijk zaken aan toegevoegd. Als bruidsfotografen hebben wij toch vaak met andere situaties te maken dan fotografen die voornamelijk voor bedrijven werken. Om maar iets geks te noemen: dat er tijdens de trouwdag voor eten wordt gezorgd voor de fotograaf. Dat wordt makkelijk vergeten, hoor.”

“In principe mag het bruidspaar de foto’s vrij gebruiken, behalve voor commerciële doeleinden. Maar ik behoud zelf ook het recht om mijn foto’s te gebruiken voor eigen promotionele doeleinden, zowel voor social media als websites van anderen om mezelf te promoten, voor een portfolio of blogs. Dat staat allemaal in mijn voorwaarden en die stuur ik standaard mee met de offerte. Leveranciers mogen mijn foto’s op hun website plaatsen onder voorwaarde van naamsvermelding met link naar mijn website. Voor promotiemateriaal moeten ze een beeld afkopen, maar dat gebeurt bijna nooit.”

“Ik heb wel eens een conflict met een bruidspaar gehad. Die vonden geen enkele foto mooi, wilden alle RAW-bestanden hebben plus een vergoeding. Een week voordat we naar de rechter zouden gaan, hebben ze toch besloten te betalen. Ze hadden ook geen poot om op te staan.” 

www.mooibelichttrouwreportages.nl

Corrine Ponsen (46) is sinds 2005 zelfstandig fotograaf. Ze maakt ook bedrijfsreportages, maar ongeveer tachtig procent van haar werk is bruidsfotografie.
“Uit de Love & Marriage Beurs, waar ik elk jaar aan meedoe, haal ik wat klanten en ook het feit, dat ik diverse awards heb gewonnen, helpt mee om opdrachten te genereren. Ik merk wel, dat daar een stijgende lijn in zit”, zegt Ponsen. “Ook schrijf ik veel blogs, vind ik belangrijk om mijn werk te laten zien. Met die blogs ben ik ook zichtbaar bij bepaalde trouwlocaties die in het blog worden vermeld en word ik met die zoekwoorden ook gevonden.”

Corinne Ponsen

(foto: Corinne Ponsen)

Spelen met licht
“Mijn stijl is kleurrijk, contrastrijk, ik speel graag met het licht; in mijn fotografie ontbreekt nooit een detail. Een detail van iets met een bijzondere lichtinval, dat is wel één van de kenmerken van mijn stijl. Ik ben graag journalistiek bezig, met een klein beetje poseerwerk. Het gaat mij puur om: het verhaal vertellen van wat er gebeurt op zo’n dag en daar het mooie licht in zien te vinden en de mooie momenten.”
“Er zijn nog steeds bruidsparen die van het klassieke werk houden, maar de journalistieke benadering van bruiloften wint terrein. Bruidsparen willen graag de leuke momenten in ongedwongen sfeer terugzien in hun trouwreportage. En men heeft er ook geld voor over; er zijn bruidsparen die redelijk simpel en kleinschalig trouwen, maar toch mij inhuren voor de fotografie. Ik ben niet de duurste, maar ook niet goedkoop. Ik heb een specifieke stijl van bruidsfotografie, daar kiezen mensen dan bewust voor. Negen van de tien stellen die komen praten, nadat ze mijn website hebben gezien, geeft de opdracht. Ik trek dus kennelijk de juiste klanten aan.”
“Mijn minimumtarief is 1500 euro voor vijf uur, daarvoor lever ik 500 tot 600 bewerkte high res beelden op een USB-stick en een album met 30 pagina’s.Als het bruidspaar geen bezwaar heeft, zet ik kort na de bruiloft een voorproefje – vijf of zes highlights – op mijn zakelijke Facebookpagina. Krijg ik veel leuke reacties op en doordat men het deelt met vrienden en familie, komen mijn foto’s bij veel mensen onder de aandacht.”

“Het bruidspaar mag de foto’s delen met familie en vrienden of op hun eigen website zetten met naamsvermelding, maar niet gebruiken voor commerciële doeleinden. Dat wordt ook heel logisch gevonden. Leveranciers van de bruiloft mogen ze van mij (met toestemming van het bruidspaar) gebruiken op hun website, met mijn naamsvermelding. Dat gaat dan wel altijd in overleg met mij.”

Leveringsvoorwaarden
“Ik hanteer de algemene voorwaarden van DuPho aangevuld met een item over huwelijksfotografie, daar staan onder meer annuleringsvoorwaarden in, voorwaarden over naamsvermelding, maar ook een simpel ding als: mocht ik op de trouwdag een bekeuring krijgen voor een verkeersovertreding omdat er achter elkaar aan gereden moet worden door het ontbreken van adressen, dan zijn de kosten voor het bruidspaar. En ook parkeerkosten reken ik door. Dat staat allemaal in mijn voorwaarden. Conflicten heb ik nooit gehad, wel een bruiloft, die een jaar van tevoren werd geannuleerd. Dat stel ging uit elkaar. Toen heb ik niets berekend. Dat vonden ze zo fijn, dat ze me later bij diverse vrienden hebben aanbevolen. Daar heb ik weer verschillende opdrachten uit gehaald.” 

www.corrinep.nl 

Joost Weddepohl
Na tien jaar in de jeugdhulpverlening te hebben gewerkt is Joost Weddepohl (39) vorig jaar full time fotograaf geworden. Driekwart van zijn werk is bruidsfotografie, de rest zijn zakelijke opdrachten, portretten en couple shoots.
“Ik heb me gericht op de expats in en rond Amsterdam en buitenlanders die in Nederland willen trouwen door via Google SEO op Engelse zoektermen in te zetten”, zegt Weddepohl. “Mijn website is tweetalig. Meer dan de helft van mijn bruidsparen zijn Engelstaligen. Soms fotografeer ik een bruiloft in het buitenland. Vorig jaar ben ik op St. Maarten geweest en in Engeland. Dit jaar staan er een paar leuke reisjes op de planning naar Frankrijk, Zwitserland en de Cariben. Echt supergaaf. De meeste klanten vinden mij via Google, anderen zijn expats, die in Amsterdam werken en waarmee ik al eens een couple shoot heb gedaan. Ook word ik af en toe gevonden via Fearless Photographers, een internationaal platform voor fotografen die wat spannender fotografie leveren dan de standaardplaatjes.”

DuPho Joost Weddepohl

 (foto: Joost Weddepohl)

Journalistieke reportage
“Ik merk, dat mensen steeds meer de journalistieke bruidsreportage zoeken. Bruidsparen geven hun eigen invulling aan een bruiloft en hechten meer waarde aan het samenzijn en de sfeer dan aan oude trouwtradities. De formele, geijkte momenten zijn wat losser en krijgen meer een personal touch. Het creatieve fotografische verhaal van de dag vinden ze belangrijk en daar hebben ze ook geld voor over. Ik maak met alle bruidsparen eerst kennis, live of via Skype en stuur van tevoren een checklistje op om mijn fotografisch kader vast te leggen. Hier kan het bruidspaar de personen aangeven die ik niet mag missen soms met een ‘smoelenboekje’ erbij. Voor de rest mag ik mijn eigen gang gaan.”
“Ik reken 1800 euro voor een hele dag van acht uur, dat is het minimum. Vaak ben ik er twaalf tot zestien uur bij. Dat vind ik ook fijn, want je wordt dan ‘part of the pack’, waardoor het persoonlijker wordt. Ik lever een compleet en uniek fotografisch verhaal, een documentaire, waarop het bruidspaar een leven lang kan terugkijken. Om elke bruiloft met creativiteit en energie te kunnen doen, doe ik er maximaal 25 per jaar.”

Leveringsvoorwaarden
“Ik lever minimaal 400 bewerkte high res beelden, via een beveiligde online gallery, waarvoor het bruidspaar een licentie krijgt. Die mogen ze niet overdragen aan derden. Het bruidspaar mag met de beelden doen wat ze willen, zolang ze die niet commercieel gebruiken. Ook stuur ik een week na de bruiloft een ‘sneak preview’ van tien of vijftien foto’s via de e-mail of de online gallery. De meeste mensen bestellen ook een album. Dat laat ik printen in Portugal of via Dutch Ink Albums.com, een onlangs gestart bedrijfje van Nederlandse bodem, dat prachtige fine art prints levert. Tegenwoordig lever ik ook fine art prints als mensen dat willen.”

Het copyright blijft bij mij; ik behoud het recht om de foto’s in te sturen naar wedstrijden of op internet te zetten. Vaak vragen bruidsparen in hoeverre zij daarin inspraak hebben, dat overleg ik dan met ze.”

“Door een juriste heb ik algemene leveringsvoorwaarden laten opstellen in het Engels en Nederlands. Die stuur ik standaard mee met de eerste factuur voor aanbetaling. Het is belangrijk dat je goede leveringsvoorwaarden hebt en die ook duidelijk communiceert met je klant. Dat geeft niet alleen zekerheid voor jezelf, maar ook voor de klant. Die heeft vaak vragen.”

Vorig jaar had ik een bruiloft in Canada die twee maanden tevoren werd afgeblazen, het ticket was al geboekt en betaald. Zoiets gebeurt dus en dan moet je terug kunnen vallen op solide en duidelijke contractuele afspraken.” 

www.joostweddepohl.nl


Dit artikel werd gepubliceerd in de Pf nr 5 juli 2016
tekst: Ine van den Boer