Menu Zoeken
Opt-out now

Opt-out now! Laat hongerige AI-systemen van jouw beelden afblijven

Het zal niemand zijn ontgaan dat AI-systemen tegenwoordig in staat zijn beelden te genereren die bijna niet meer van het werk van menselijke makers zijn te onderscheiden. AI werkt echter alleen dankzij de miljarden werken die van het internet worden geschraapt. Een AI-systeem traint zichzelf met deze dataset van beelden zodat het een begrip krijgt van hoe bijvoorbeeld een giraffe of een bankstel eruit ziet. De makers van al die beelden hebben echter geen toestemming gegeven voor dat gebruik en ontvangen er ook geen vergoeding voor.

De wet bepaalt dat je als maker een stokje kunt steken voor dergelijk gebruik van je werk. Dat heet een rechtenvoorbehoud of opt-out. De Federatie Beeldrechten, een koepelorganisatie voor beeldmakers, heeft gisteren een website gelanceerd waarmee je als maker je gehele oeuvre kunt “opt-outen”. Dat is gratis en werkt makkelijk en snel. DuPho maakt deel uit van de Federatie Beeldrechten en heeft zich de afgelopen maanden actief met de ontwikkeling van de site beziggehouden.

Wij moedigen leden aan om gebruik te maken van deze nieuwe opt-out mogelijkheid zodat er snel een lange lijst ontstaat van fotografen die hun rechten uitoefenen. Ook de andere verenigingen zoals de Kunstenbond, NVJ-NVF en BNO roepen hun achterban op te tekenen. De namen van alle beeldmakers die opt-outen worden gepubliceerd op de site en zo wordt ook voor politici en beleidsmakers zichtbaar hoeveel makers een halt willen toeroepen aan deze massale AI consumptie.

 Ga naar Federatiebeeldrechten.nl/optout en meld je aan!