Menu Zoeken

Hoe gaat het nu met Caitlin Sas?

Vanaf deze week vind je in de nieuwsbrief en op onze website de rubriek 'Hoe gaat het nu met?' waarin leden vertellen hoe het gaat als fotograaf na een jaar coronacrisis. Caitlin Sas bijt het spits af.

Hoe gaat het nu met jou?

Goed. Toen de scholen en opvang dicht waren heb ik de ‘keuze’ gemaakt om thuis te zijn voor de kinderen. We hebben een mega zware tijd ‘achter de rug’ omdat we met ons jongste zoontje lang aan het tobben zijn met zijn gezondheid. Het combineren van werk en jonge kinderen en school vind ik veel te lastig. En op dat moment vielen ook mijn opdrachten stil dus heb ik gekozen voor quality time met mijn kinderen. En zo ook meer tijd om verder te werken aan de gezondheid van mijn jongste. We hebben dan ook genoten van deze tijd, natuurlijk was het ook voor ons frustrerend soms maar we hebben er het beste van gemaakt. Nu de opvang en scholen weer open zijn, heb ik eindelijk weer tijd om aan mijn fotografie te denken. Heerlijk vind ik dat. 

Is er iets veranderd aan het soort werk / opdrachten wat je doet?

Omdat werk in opdracht is dit een stuk minder geworden. Hierdoor ben ik mij meer gaan focussen op vrij werk.

Heb je meer of minder werk?

Sinds corona een stuk minder.

Maak je ook meer vrij werk nu je minder opdrachten hebt?

Jazeker. In de nieuwsbrief van DuPho zag ik de oproep voor werktuig PPO en Matchingfonds voorbij komen. Deze heb ik beide uitgebreid onderzocht en heb toen besloten om voor het Matchingfonds een voorstel te maken. Het idee van de serie zat al een langere tijd in mijn hoofd, dus het was tijd om deze op papier te zetten. Deze aanvraag is door Matchingfonds goedgekeurd dus nu kan ik komende maanden hiermee lekker aan de slag.  

Wat is de grootste positieve verandering?

Normaal werk ik in opdracht zodat ik daarna weer een vrij werk project kan maken. Zo combineer ik mijn vrije werk met het werk in opdracht. Doordat ik weinig opdrachten heb, heb ik tijd kunnen steken in een aanvraag voor Matchingfonds. 

Hoe zorg je ervoor dat je plezier houdt in je werk?

Door contact te zoeken met mensen die iets interessants hebben om te portretteren voor mijn vrije werk. Ik portretteer hen niet alleen, maar ga ook het gesprek aan hoe zei het ervaren om bijv. flaporen of albinisme te hebben. Maar ook door stagiaires te begeleiden. Elk half jaar een nieuwe stagiaire welke met vragen en frisse blik meekijkt vind ik ook erg leuk. 

Wat mis je het meest en wat mis je helemaal niet?

Ik mis het meest collega’s. Mijn studio is gevestigd in een broedplaats, dit heb ik bewust gekozen omdat ik het fijn vind om als zzp'er toch een soort directe collega’s te hebben. Door de coronacrisis zijn er maar weinig mensen aanwezig en dat mis ik ontzettend. 

Wat wil je meegeven aan je collega fotografen?

Gebruik je eigen interesse om onderwerpen te belichten welke jij belangrijk en interessant vindt. En gebruik jouw eigen handschrift om hier een mooi fotoproject van te maken.

https://www.caitlinsas.com

Foto: Caitlin Sas - Daniel - ANDERS KIJKEN (albinisme)