Menu Zoeken

Verslag DuPho Medisch Studiedag

Vrijdag 18 maart organiseerde André van den Bos met Vincent Blinde de studiedag voor medisch fotografen. Na lange tijd kwamen zij als groep weer bij elkaar. Dat werd een succes! 

André werkt als docent Visualisatie voor de politieacademie. Daardoor kon hij ons in het ontwikkelplein, gevestigd in het politiebureau aan de Vissersdijk Beneden te Dordrecht, lesgeven over fotografie op de PD (plaats delict).
 
Het ochtendprogramma bestond uit de PD theorieles van André en Vincent gaf een les over filmen met SLR in de studio. Natuurlijk moest er ook veel bijgepraat worden. Dat gebeurde onder het genot van een lekkere kop koffie van Heilige boontjes en een heerlijk stuk Haagse kakker.
 
Na de lunch begon het praktijkprogramma. Zo mochten de fotografen hun inzending voor de fotowedstrijd op de toontafel neerleggen en werd er door de genodigden gestemd. Daarna werden de artificiële woningen klaargemaakt als PD en konden we als heuse forensisch fotografen proberen de bewijsstukken zo goed mogelijk te fotograferen.
 
In de fotostudio van het ontwikkelplein had André een aantal opstellingen gemaakt. Er waren vulva's van keramiek om te kunnen oefenen het maagdenvlies en de eventuele letsels zo goed mogelijk in beeld te brengen. Met elkaar naar keramieken vulva's staren was even ongemakkelijk en lachwekkend, maar al gauw werd duidelijk dat het een verrijking is om de verschillen van de realistische modellen te bestuderen en te vergelijken. Ook stonden er poppen met wonden opgesteld om wondfotografie te oefenen.
 
In de achterste oefenruimte kregen we van Ruud van de Voorde (Reinier de Graaf) een inzicht in het inzetten van de forensische lichtbron. Met handheld lichtbronnen van verschillende golflengten maakte hij sporen zichtbaar die we met normaal daglicht niet konden waarnemen.
 
Na het praktijkgedeelte werd de uitslag van de fotowedstrijd bekend gemaakt. Wilma de Vries uit (Gelre) is de winnaar geworden en mag zich tot de volgende wedstrijd trotse eigenaar noemen van de Glazen camera. Ze fotografeerde een Covid-kamer met patiënt en haar man aan de bedrand. Vanuit haar standpunt op de gang zijn de kinderen te zien die niet bij hun ouders op de kamer mochten komen. Vanwege privacy is de foto wazig gemaakt. Henk Boudewijns (UMCG) werd tweede en Maarten Haazebroek (Gelre) derde.
 
Na afloop werd er onder het genot van een borrel ruimschoots bijgepraat, want ontmoeting blijkt toch een groot gemis geweest de afgelopen tijd.
 
Na de zomervakantie hopen we elkaar weer op een volgende studiedag te zien.

 

Verslag Vincent Blinde