Menu Zoeken

Publicaties

DuPho (voorheen Fotografen Federatie) publiceert regelmatig over belangrijke zaken die jou als professionele fotograaf ondersteuning kan bieden. 

Voor bestellingen kan je een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wat je moet weten over auteursrecht op foto's

Hoe zit het nou met auteursrecht op foto's. We hebben een handig document ontwikkeld voor alle makers en gebruikers van beeld. Zet het op je website, stuur het mee met je offertes, geef het aan je klanten, deel het zoveel als je kunt.

Auteursrechtenkaartje

Straatfotografie

Dit boekje kunnen fotografen raadplegen bij onduidelijkheden of bij vragen over wat wel en niet mag in de openbare ruimte. Voor dagelijks gebruik handig uitgevoerd op zakformaat, zodat het altijd mee kan in de achterzak of fototas. 

De eerste druk van het straatfotografie boekje verscheen in december 2012 en was vanaf dat moment een groot succes. Veel fotografen, maar ook anderen die zich met het onderwerp bezighielden, vonden het een nuttig en praktisch boekje. Nu, vijf jaar later, is de tekst van het boekje grondig herzien, zodat het weer helemaal aansluit op de actualiteit.

Het boekje is voor 10 euro (excl. BTW en verzendkosten) te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Straatfotografie is geregistreerd bij het Commissariaat voor de Media voor de vaste prijs van 10 euro.

Recht op beeld

Het zijn boeiende tijden voor het auteursrecht dat meer dan ooit door digitale ontwikkelingen onder druk staat. DuPho heeft het druk met de vele zaken die fotografen aanbrengen, maar ook met het doorlopend adviseren van overheid, onderwijs en bedrijfsleven over de verbetering van kennis over auteursrecht bij gebruikers van fotografie. Het bijgesloten boekje 'Recht op beeld' gaat over het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht dat momenteel door de Tweede Kamer wordt behandeld. Wij zijn zeer tevreden dat al onze vragen uit dit boekje zijn overgenomen door de parlementariƫrs die betrokken zijn bij dit wetsontwerp.

Buitenbeeld

Wat zijn jouw ervaringen met onderhandelen over auteursrechten? We vroegen het de mensen voor wie het auteurs- en naburig recht in het leven geroepen is: auteurs en uitvoerend kunstenaars.

Schrijvers, ontwerpers, acteurs, vertalers, songwriters, film- makers, illustratoren, fotografen, journalisten, muzikanten en ar- chitecten reageerden in groten getale. In dit boekje een kleine selectie van wat een aantal van hen meemaakte op het gebied van contracten en rechten.