Menu Zoeken

Jutka Rona overleden

Zaterdag 5 maart is Jutka Rona overleden.

Jutka Rona was een markant figuur in de Nederlandse fotowereld. Als eigenaresse van ABC Press toonde ze altijd erg betrokken bij ABC Press hoewel ze vond dat ze zich niet moest bemoeien met de dagelijkse leiding, wat ze ook niet deed. Ze gaf de directeur van ABC Press alle ruimte.

Jutka heeft naam gemaakt in de fotowereld door haar set-fotografie van de Nederlandse films, maar ook door haar project en boek voor de Duchenne patiënten. Jutka was ook betrokken bij haar collega’s. Ze was lid van de GKf en DuPho en droeg haar collega’s een warm hart toe.

Ze nam ons mee in haar imaginaire verleden in haar geboorteland Hongarije en deelde ook haar uitzicht in een beeldend dagboek. Hongarije bleef altijd aan haar trekken. De laatste jaren vertelde ze in beeld en tekst verhalen van de overlevenden van de holocaust uit de Tweede Wereldoorlog.

Door haar huwelijk met Dimitri Frenkel Frank werd ze een bekend Nederlander. Een huwelijk waaruit twee kinderen, Dimitri en Lilli werden geboren. Ontzettend trots was ze op haar kleinkinderen, waarover ze stiekum graag vertelde. 

Het archief van Jutka Rona is onder beheer bij het Maria Austria Instituut. Hier een link naar Hollandse Hoogte met een mooie selectie van haar werk.