Menu Zoeken

Haagse Fotomuseum twee keer zo groot ten koste van GEM

Het Fotomuseum in Den Haag krijgt twee keer zoveel ruimte. Dat gaat ten koste van GEM, het museum voor actuele kunst. De twee musea, die in hetzelfde gebouw naast het Gemeentemuseum zitten, ruilen van plek.

Het Fotomuseum gaat van 450 naar 1.000 vierkante meter; GEM halveert. De twee hoofdzalen van GEM worden samengevoegd tot één open ruimte voor foto's. De laatste exposities in de huidige indeling eindigen half september; de verbouwing moet voor Kerstmis zijn afgerond.

'Het besluit komt voort uit ongemak bij Fotomuseum én GEM', zegt Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum waar de twee onder vallen. 'Voor de fotografie krijgen we veel interessant aanbod, maar we kunnen het praktisch niet organiseren, omdat het nu te klein is.' Bij GEM is het ongemak nog groter, aldus Tempel. 'Daar lopen gelijktijdig meer exposities. Altijd is er een die de ander overvleugelt. Het is niet goed als twee jonge kunstenaars met een beperkt oeuvre het tegen elkaar moeten opnemen.' Bij fotografie speelt dat dilemma niet, aldus Tempel. 'Daar heb je moderne fotografie, oude collecties, vintage fotografie, kortom: diverse tijdvakken en stijlen. Het onderscheid is duidelijk.'Lees meer op de site van de Volkskrant

Foto: Freek van den Bergh