Menu Zoeken

Druk bezochte studiedag DuPho Medisch in Nieuwegein.

Met vijfentwintig fotografen was het een fijne bijeenkomst met ontmoetingen tussen collega’s onder het genot van zelfgebakken-appeltaart-met-koffie en veel inspiratie in het snel veranderende vakgebied!

De dag trapte af met een presentatie van onderwijscommisielid Annie Naus, en evaluatie van de pilot van de nieuwe opleiding tot medisch wetenschappelijk fotograaf. De ervaringen van de pilot-cursisten werden gedeeld en er was ruimte voor vragen en discussie.

Fotografen zijn altijd nieuwsgierig en kritisch, dus dat zorgde voor goede ideeën en suggesties voor vervolgstappen. Er volgde een officieel momentje: studenten kregen uit handen van de kersverse Dupho directeur Suzanne Henning hun diploma!

Vervolgens werd de zaal om de oren geslagen met de ongekende mogelijkheden van 3D fotografie, uitgelegd door Thomas Maal. De technologie groeit bijna onhoudbaar snel en Maal liet dat de deelnemers haarfijn zien met meerdere voorbeelden en informatieve filmpjes. De zaal werd er zowaar een beetje stil van. Er werden direct plannen gemaakt voor een gezamenlijk bezoek aan het 3D-lab in Nijmegen.

Deze ontwikkelingen werden verder besproken tijdens een heerlijke lunch, verzorgd door restaurant Oud Vuren – voor sommigen dé reden om de volgende keer weer te komen, zo werd gefluisterd –waar ook handen werden geschud en nieuwe collega’s werden voorgesteld. 

Met een volle maag zat iedereen klaar voor de presentatie van portret-, evenementen- en documentair fotografe Adrienne Norman, die vertelde over haar werk. Ze vertelde onder andere over haar serie ‘Heftig vel’, portretten van mensen met een huidaandoening. Ze besprak haar manier van aanpak bij het benaderen van mensen en het verdere proces dat daarbij komt kijken.

Dick Bol, directeur van ARCA BV, was de volgende. Deze papier- en printspecialist sprak over de opbouw van papier en het belang van kleurprofielen. Ook het onderhoud van fotoprinters was een thema. ‘Je moet hem vertroetelen’, was slechts één van de vele tips die Bol gaf.

Hierna was het tijd voor het invullen van het Sinterklaas-lijstje. Peter Fleumer van importeur Transcontinenta liet de zaal de nieuwste apparatuur niet alleen zien door middel van een presentatie, maar had ook de nodige prachtige spullen meegenomen. Bijvoorbeeld Hasselblad’s ‘s werelds eerste mirrorless digitale middenformaat camera de X1D, maar ook voorzetlensjes voor de mobiele telefoon en handige clips om camera’s en lenzen aan te hangen. Een snoepwinkel.

Tenslotte moest iedereen zich buigen over de negen foto’s die ingeleverd waren voor de fotowedstrijd. Wat een diversiteit! De enige echte winnaar was Andre van de Bos (NFI) met een prachtige medische foto. Hij kreeg een mooie wisseltrofee: De Glazen Camera, een prijs met zijn verleden in de jaren ’80. Volgens oudgediende Michel Wijn waren er destijds vijf stuks gemaakt maar is er nog maar eentje van over. Deze moderne en robuuste variant is bij glasblazerij De Oude Horn geblazen door de wereldberoemde Bernard Heesen. Hij kreeg deze prijs uit handen van Vincent Blinde, kersvers bestuurslid die tevens de studiedag had georganiseerd.

Er werd nog wat nagepraat en een extra taartje gegeten. Na deze gezellig dag ging iedereen met een hoofd vol informatie en nieuwe gezichten het weekend tegemoet.

(Door: Manja Herrebrugh)