Menu Zoeken

Scheve machtsverhouding tussen freelancer en opdrachtgever.

Een kort verslag van de hoorzitting in Nieuwspoort n.a.v. de enquête DuPho BNO NVJ en Pictoright.

Na de presentatie van ‘Monitor Freelancers en media 2016’ door Henk Vinken, vertellen freelancers over hun ervaringen uit de praktijk tijdens de hoorzitting in Nieuwspoort. Kamerleden, Steven van Wyenberg (D66), Erik Ziengs (VVD). Mei Li Vos (PvdA) zijn hierbij aanwezig.

Jan-Joseph Stok, fotojournalist: "Voor een foto die ik gemaakt heb in Congo krijg ik €60,-. Een dag werken daar kost me al €100,-. Je komt dan gewoon niet uit de kosten."

Ewout de Bruijn, freelance verslaggever bij verschillende omroepen: "Omroepen denken dat ze je auteursrecht hebben maar aan de andere kant heb je de verantwoordelijkheid van een zelfstandige .’Als je een juridisch probleem hebt, is dat jóuw probleem’."
Een anonieme illustrator: "Tijdens de onderhandelingen over prijs, gebruik en hergebruik heb ik er alles aan gedaan om tot een goed resultaat te komen. De laagste prijs, een eenmalige illustratie gemaakt als opzetje, werd het uitgangspunt."

De kamerleden reageren heftig en direct op de verhalen. Mei Li Vos (PvdA): "Collectief onderhandelen voor freelancers wordt nog steeds tegengehouden door ACM (Autoriteit Consumenten Markt). Wel is in juni 2016 een motie aangenomen om dit voor de creatieve sector mogelijk te maken. Hoezo vormen de freelancers een kartel? Freelancers hebben een onderhandelingspositie nodig."

Van Weyenberg (D66) voert een goedkopere vrijwillige arbeidsongeschiktheidsverzekering aan.
En Erik Ziengs (VVD) hoort de verhalen met verbazing aan. "Die scheve machtsverhoudingen moeten we op zeer korte termijn naar kijken."