Menu Zoeken

ACM staat prijsafspraken van zelfstandigen toe

De Autoriteit Consument en Markt (ACM), de toezichthouder op de mededingingswet, staat prijsafspraken van zelfstandigen onder bepaalde omstandigheden toe; nog geen zicht op afspraken over richtprijzen.

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kunnen collectief afspraken maken over hun beloning om aan een minimuminkomen te komen. Dat staat in de ‘concept-Leidraad tariefafspraken zzp’ers’.

Deze Leidraad sluit aan bij de initiatieven van het kabinet om de positie van zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt te verbeteren en lijkt vooral bedoeld voor zzp’ers bij bv. PostNL en Deliveroo en minder voor zzp’ers in de creatieve en culturele sector.

Hoewel het goed is dat sommige zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt hun tarieven kunnen verhogen, is het maar de vraag of dit soort lage tarieven gaan werken: het gaat geen schijnzelfstandigheid tegen en ook van deze tarieven is geen pensioen of arbeidsongeschiktheidsverzekering te bekostigen (en al helemaal geen fotografie apparatuur of een verzekering daarvoor).

Meer:

ACM artikel Zzpers kunnen afspraken maken over minimuminkomen
Volkskrant artikel Concurrentiewaakhond zzp-ers mogen collectieve afspraken maken over minimumtarieven

Over onze lobby voor richtprijzen en betere tarieven zie ook: