Menu Zoeken

Update: gevolgen van maatregelen rondom het Corona virus + brief aan minister

De door de overheid genomen maatregelen ten gevolge van de uitbraak van het Corona virus hebben zeer ingrijpende gevolgen voor de fotografiesector. Wij vroegen afgelopen vrijdag naar jullie bevindingen en de ene na de andere mail stroomt binnen met bijna unaniem dezelfde boodschap: opdrachten zijn gecanceld of uitgesteld, per direct een lege agenda.

Meldpunt geannuleerde opdrachten

De schade is enorm en brengt voor sommigen ook spoedig liquiditeitsproblemen. Wij vragen jullie om zoveel mogelijk te melden wat dit alles voor jou betekent via het meldpunt van de Creative Coalitie. Hoe beter we kunnen aantonen wat het voor jullie betekent, hoe concreter we bij de overheid kunnen aangeven wat jullie behoefte is en zal zijn. Ga hier naar het meldpunt.

Wil je ons mailen over de impact van corona voor jou als ondernemer dan kan dat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of wil je ons liever persoonlijk spreken dan kun je ons dat via de mail laten weten en dan bellen wij jou terug.

Noodhulp culturele en creatieve sector

Dinsdag is er aan minister van Engelshoven van OCW een brief gestuurd, met daarin een eerste analyse en voorstel voor een aanpak voor een steunpakket voor de culturele en creatieve sector. De brief is in samenspraak met en namens een groot aantal organisaties opgesteld. In deze brief wordt gevraagd aan de overheid om op zeer korte termijn een robuust steunpakket ter beschikking te hebben, zoals dat ook in andere sectoren van de economie gebeurt. Dat kan bij voorkeur in de vorm van een steunpakket dat ‘lean and mean’ moet zijn en op zeer korte termijn moet kunnen uitkeren. Daarvoor is het van groot belang dat een zo eenvoudig mogelijke systematiek wordt bedacht die voor alle disciplines werkt en die voorziet in noodzakelijke compensatie van gederfde inkomsten.

Lees hier de gehele brief.

Maatregelen kabinet ondersteuning ZZP-ers

We maken ons hard voor extra sector gerichte ondersteuning en goede verdeling van beschikbare middelen. Op dit moment lobbyen we nog voor extra ondersteuning. Het kabinet heeft al verschillende maatregelen genomen ter ondersteuning van de ZZP-er. De Creatieve Coalitie, waarin DuPho vertegenwoordigd is, treedt toe tot een Taskforce die erop toeziet dat het steunpakket snel en efficiënt wordt uitgevoerd. Lees hier het artikel. Hieronder lees je welke maatregelen het kabinet al genomen heeft. 

1. Noodfonds Overbrugging voor werkbehoud (NOW)

Heb je als ondernemer minimaal 20% omzetverlies? Dan kan je voor een periode van 3 maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. UWV zal een voorschot verstrekken zodat het personeel doorbetaald kan worden. Voorwaarde voor deze regeling is dat er geen personeel vanwege bedrijfseconomische reden ontslagen mag worden tijdens de subsidieperiode. Binnenkort wordt duidelijk waar de aanvraag ingediend kan worden. Deze regeling vervangt de regeling Werktijdverkorting.

Kijk op de website van het UWV voor meer informatie.

2. Uitstel van betaling belastingen.

Om liquiditeitsproblemen te voorkomen is het mogelijk om bijzonder uitstel aan te vragen van betaling van inkomsten-, vennootschaps-, omzet- en loonbelasting. 

Kijk op de website van de belastingdienst voor meer informatie.

3. Borgstelling MKB-krediet.

Om ondernemers te ondersteunen is de maatregel BMKB (borgstelling MKB krediet) verruimd. Doel is dat bedrijven met een gezond toekomstperspectief gefinancierd kunnen blijven. Je leest wat dit betekent in het bericht 'Coronavirus: verruimde BMKB-regeling voor ondernemers versneld open'

Nog niet alle faciliteiten en regelingen zijn in werking getreden. We zijn ook aan het uitzoeken waar we jullie hiermee kunnen bijstaan.

We houden jullie op de hoogte!