Menu Zoeken

Steunloketten van start na het weekend + teleurstellende kamerbrief

Na dit weekend gaan de meeste steunloketten voor ondernemers en zelfstandigen officieel open. Als fotograaf kom je mogelijk in aanmerking om je inkomen gedurende drie maanden door de overheid aan te laten vullen tot het sociale minimum. Je kunt hiervoor vanaf volgende week ook terecht bij je eigen gemeente.

Mocht je hulp nodig hebben bij je aanvraag, dan kun je ons uiteraard mailen en dan kijken we samen waarmee we jou kunnen helpen.

Hieronder nog even de regelingen op een rijtje gezet waar je als fotograaf gebruik van kunt maken.

Het kabinet komt met een tijdelijke voorziening voor drie maanden die zo snel mogelijk ingaat. Zelfstandige ondernemers met financiële problemen kunnen een beroep doen op deze voorziening, die uitgevoerd wordt door gemeenten. Jij kunt hiervoor terecht bij jouw eigen gemeente. Het gaat hier om de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO):

 • Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO)

  De TOZO-regeling voor gevestigde ondernemers is gemaakt voor zelfstandig ondernemers die in de knel komen door de Coronacrisis. Voor hen heeft het kabinet financiële ondersteuning beschikbaar gesteld. Op de website van de Creatieve Coalitie vind je een duidelijke uitleg over de TOZO voor creatieven.

 • Bijzonder uitstel van betaling voor alle belastingaanslagen 

  Je kunt bij de de belastingdienst bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Dit kan voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen. Ga naar de website van de belastingdienst.

 • Verlaging voorlopige aanslag inkomstenbelasting

  De belastingdienst verlaagt tijdelijk de invorderingsrente en de belastingrente. Als je een aanslag niet op tijd betaalt, moet je normaal gesproken 4% invorderingsrente betalen vanaf het moment dat de betaaltermijn is verstreken. Vanaf 23 maart 2020 verlaagt de belastingdienst de invorderingsrente tijdelijk van 4% naar 0,01%. Ga naar de website van de belastingdienst.

 • Eenmalige gift

  Woensdag werd bekend gemaakt dat een bepaalde groep zzp'ers aanspraak kunnen maken om de eenmalige gift van €4.000 om lopende bedrijfskosten te compenseren via het noodloket. In bepaalde gevallen kunnen leden met bijvoorbeeld een fotostudio hieronder vallen. De compensatie dient als tegemoetkoming in de vorm van een gift voor de eerste nood. Het gaat om een eenmalige gift van €4.000 om lopende bedrijfskosten te compenseren.

 
         De belangrijkste voorwaarden:

        - Geen omzet als gevolg van de coronacrisis;
        - Doorlopende vaste bedrijfslasten of gedane investeringen;
        - Je bedrijf mag niet gevestigd zijn op de plek waar je ook woont.

Wat betreft de De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) is DuPho heel hard bezig om bijvoorbeeld voor fotostudio's deze regeling beschikbaar te maken.

Tot 26 juni kan een aanvraag voor deze steun worden gedaan.

Lees hier alle voorwaarden en meer uitleg over deze compensatieregeling.


Bezoek de website van Rijksoverheid voor de laatste ontwikkelingen. We raden je ook aan om dit zelf elke dag goed in de gaten te houden, het verandert namelijk nu nog per dag.

Teleurstellende kamerbrief

We maken ons hard voor extra sectorgerichte ondersteuning en goede verdeling van beschikbare middelen. Op dit moment lobbyen we nog voor extra ondersteuning naast de maatregelen die nu al getroffen zijn. Hierbij streven we er bijvoorbeeld naar om het financiële gat te vullen dat ontstaat tussen de bijstandsuitkering en je verwachte omzet.

Vandaag verscheen de kamerbrief van minister Engelshoven, deze brief gaat vrijwel niet in op de problematiek va de creatieve zzp'ers en ervaren wij als teleurstellend.Hoewel fotografen wel benoemd worden als beroepsgroep die veel te lijden heeft onder de maatregelen zien we geen oplossingen in deze brief. Gedurende het weekend zullen we reageren en urgentie van extra ondersteuning voor jullie aangeven en benadrukken.

Foto: Monique Bellier