Menu Zoeken

Trouwbranche in zwaar weer: 40% trouwfotografen verwacht 2021 niet te halen

Van alle trouwfotografen verwacht 40% 2021 niet te halen als de coronacrisis aanhoudt. Onder alle trouwleveranciers verwacht 37,6% het einde van het jaar niet te halen als er niets verandert. Dit en meer blijkt uit onderzoek van trouwplatform ThePerfectWedding.nl onder 1.300 trouwleveranciers, waaronder bijvoorbeeld trouwlocaties, trouwambtenaren, fotografen en weddingplanners.

Branche loopt nu al € 385 miljoen omzet mis

De Nederlandse trouwbranche loopt door de coronacrisis tot nu toe al €385 miljoen omzet mis. Dat omvat 56,8% van de totale omzet van de branche in 2020.

Ook trouwfotografen lopen het merendeel van hun omzet mis. Zij zullen het einde van 2020 halen met 56,6% minder omzet door verplaatste of geannuleerde bruiloften. Ondernemers in trouwvervoer zien tot nu toe de meeste omzetderving: 73,8%.

De misgelopen omzet loopt dit jaar mogelijk nog verder op. Bruidsparen verplaatsten hun bruiloft in veel gevallen naar een datum in 2021, maar ook naar het najaar van 2020 werden bruiloften verplaatst. De belangrijkste reden voor uitstel is voor hen 1,5 meter afstand houden tot gasten, een maatregel die voorlopig nog niet lijkt te verdwijnen.

Meer dan 100 gasten bij slechts 42% locaties mogelijk

Ook al zijn er nu meer gasten welkom bij een bruiloft, slechts 42% van de locaties kan meer dan 100 gasten ontvangen op minstens 1,5 meter afstand tot elkaar. 28% van de trouw- en feestlocaties kan zelfs minder dan 50 gasten ontvangen.

Hoe komt de trouwbranche deze tijd door?

Sarah Glasbergen, oprichtster van ThePerfectWedding.nl, noemt enkele suggesties die de trouwbranche nu kunnen helpen: “Trouwleveranciers moeten samen met bruidsparen naar oplossingen zoeken voor hoe ze van een bruiloft juist in deze tijd een onvergetelijk feest kunnen maken!”

“Bruidsparen kunnen hun leveranciers daarnaast helpen door een vooruitbetaling te doen, als ze deze kunnen missen. Ook zie ik een belangrijke rol voor de overheid, want de huidige steunmaatregelen blijken de branche onvoldoende te helpen. Als er meer naar deze branche gekeken kan worden zoals naar de horeca, dan zijn we al een stuk verder!”

Kijk hier voor meer onderzoeksresultaten