Sacha de Boer

Sacha de Boer (1967) raakte als kind met het fotovirus besmet via haar buurman Eddy de Jongh, die oa voor Vrij Nederland werkte. Hij portretteerde het gezin De Boer regelmatig, waarbij drie van de vier gezinsleden braaf poseerden, maar de kleine Sacha vooral gefascineerd was door het mooie glimmende toverkastje in de handen van de man met met woeste grijze lokken. Het was deze vroegere buurman die de 18-jarige Sacha de kneepjes van het fotovak bijbracht. Een van zijn belangrijkste lessen was: luister altijd naar je intuïtie en fotografeer op gevoel. Die les neemt Sacha nog altijd ter harte. Zo ontstaan regelmatig foto’s vanuit Serendipity (Sacha’s favoriete woord).
Ze is vooral bekend geworden door haar werk als tv-journalist, maar achter de schermen is ze altijd blijven fotograferen. Na een reis naar de Noordpool voor het WNF om klimaatverandering vast te leggen, werd het zaadje geplant om haar vaste baan bij de NOS definitief op te zeggen en fulltime te gaan fotograferen.
Ze heeft diverse boeken op haar naam staan, waaronder ‘Tegenpool’ en ‘Gjoa Haven’ over het ruige leven in een dorpje op de Noordpool. 'Retour New York-Amsterdam' is een zoektocht naar de overeenkomst en verschillen tussen kunstenaars in beide steden. 'Photocat.' een fotografische en feline ode van internationale fotografen. En het zwartwit fotoboek 'Leven in de Schaduw' met haar documentairefotografie over vier kinderen met albinisme en hun problematiek in Tanzania. In 2020 verscheen ’75 jaar Vrijheid in Beeld’, een fotodocumentaire over hoe Nederland de bevrijding viert en herdenkt, 75 jaar na dato. Met interviews en portretten schetst ze een beeld van de erfenis en de sporen die de Tweede Wereldoorlog nog steeds achterlaat, bij jong en oud. (Als vrolijk uitstapje van al deze serieuze zaken heeft ze inmiddels 4 kookboeken gefotografeerd voor een aantal topchefs.)
Haar meest recente fotoreis was naar Bangladesh voor de ngo Friendship. Hieruit ontstond het boek Relentless Resilience, over de veerkracht in het omgaan met de klimaatverandering. Een samenwerking van Sacha met twee Bengalen: fotograaf Suman Gosh en dichter Shezar Doja.
Ze werkt aan twee langlopende series. De één heet ‘SILA’, over de bezieling van alles wat leeft en hoe de klimaatverandering daar invloed op heeft. De ander heet ‘To educate a Woman’ en laat zien hoe gretig meisjes willen leren, of dat nu in een klein dorpje in Afrika is, op een char in Bangladesh of op de Noordpool.