-
Fotokroniek met Khalid Amakran
Khalid Amakran, opgegroeid in het Rotterdamse Spangen, besefte op jonge leeftijd dat zijn achtergrond er toe deed, na de 9/11 aanslagen op de Twin Towers. Hij besloot om zijn stem te gebruiken als fotograaf om anderen, die zich ongehoord en ongezien voelden, een platform te bieden. Met portretfoto’s in kranten, jurydeelname en museumcuratie geeft hij deze gemeenschappen een stem. Khalid Amakran blijft zich inzetten voor sociale rechtvaardigheid en het vergroten van zichtbaarheid. In Museum Gouda is momenteel de tentoonstelling ‘De Mix Nederland/Bnadem’ van fotograaf Amakran te zien. Voor dit project zocht hij de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders op. Als zeventigers en tachtigers poseren ze, vol trots naast hun kinderen en kleinkinderen. Ze vertellen hun verhaal, over worstelen én wortelen in Nederland.
Over de fotograaf
Opgegroeid in het Rotterdamse Spangen van de jaren ’90 zag hij van dichtbij wat het betekent om er niet bij te horen. Om hoe je eruit ziet, om je geloof, je afkomst of welke reden dan ook. Op z’n 19e besloot hij zichzelf en anderen die zich ongehoord en ongezien voelden een stem te geven. In de krant, in jury’s of als curator voor musea.Foto: Mohamed, Khalid & Zoulikha voor Bnadem _ De Mix 2023 © Khalid Amakran
Reserveer hier je ticket.
Datum: 13 Juni 2023Tijd: 20:00 - 22:00Locatie : Pakhuis de Zwijger, AmsterdamLedenprijs: Gratis -
Workshop Artist Statement schrijven
Wie ben ik? Wat is er uniek aan wat ik maak? Jouw levenservaringen vormen de lens waardoor je naar de wereld kijkt. In een artist statement maak je in een paar alinea’s duidelijk wat jouw unieke blik is: wat je doet én waarom je het doet. Deze workshop beslaat 2 middagen waarin je, geholpen door gerichte vragen van je collega’s, je eigen Artist Statement schrijft. Je krijgt scherp welke thema’s en invalshoeken bij jou passen. Je krijgt ook een aantal schrijfstrategieën mee, zodat je nooit meer urenlang naar een blanco pagina hoeft te staren. Op de tweede middag presenteren we foto's en artist statements aan elkaar. Aan het eind heb je een half A4 waarop duidelijk staat waarom een fonds, galerie of opdrachtgever juist jou moet hebben.
De workshop wordt gegeven door Paulien Bakker. Paulien studeerde journalistiek en psychologie en schreef als journalist voor o.m. de Volkskrant en Vrij Nederland. In haar verhalen stelt ze de individuele mens centraal. Paulien is auteur van het boek ‘Een romantisch volk’, over de inwoners van de Iraakse stad Kirkuk, en meer recent van ‘Wat volgt op een vergissing’ over een jongen die radicaliseert. Ze is mede-oprichter en oud-directeur van de Stichting Verhalende Journalistiek en helpt tegenwoordig als storydoctor fotografen bij het vinden van het hart van hun verhaal.
Foto: Ka Wing Falkena
Voor wie?
Fotografen die werken aan eigen projecten (vrij werk) en documentair fotografen.
Fotograaf over de workshop
Maartje van Ringen: "De workshop van Paulien heeft me aan het denken gezet over mijn onderwerpkeuzes. En ik heb geleerd wat een goede aanpak is voor het schrijven van een artist statement. Ik begrijp nu beter hoe ik mijn eigen achtergrond kan samenbrengen met mijn beelden."
Data
Donderdag 22 juni 13.30-17.00
Donderdag 29 juni 13.30-17.00Er is plek voor 16 fotografen.
Aanmelden via marieke@dupho.nl
Leden: 70 euro ex btw
Niet-leden: 90 euro ex btwDatum: 22 Juni 2023Tijd: 13:30 - 17:00Locatie : Het Huis Utrecht, UtrechtLedenprijs: 70 euro ex btwContact : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.