Menu Zoeken

Leer werken met AI

Ooit ging fotografie van analoog naar digitaal en al snel kon de donkere kamer plaatsmaken voor Lightroom en Photoshop. Met generatieve AI maakt de fotografie opnieuw een transitie door. De ontwikkeling voltrekt zich razendsnel en zorgt voor verbazingwekkende resultaten, zowel op het gebied van het genereren, als het bewerken van beeld.

Uit onze enquête hebben we geleerd dat de meeste fotografen wel op de hoogte zijn van de opkomst van AI, maar dat lang niet iedereen bekend is met de drie grootste generatieve AI-platforms: DALL-E 2, Midjourney en Stable Diffusion. Daarom hebben wij voor jou de beste tutorials voor deze platforms op een rijtje gezet. En aan het einde staan we ook nog even stil bij een oude bekende…

DALL-E 2

DALL-E 2 is gemakkelijk te begrijpen. Je krijgt snel een indruk van wat het genereren van kunstmatig beeld betekent. Als beginner zou je hier kunnen starten.

 

Midjourney

Dit platform krijgt momenteel de meeste aandacht in de media. Op Midjourney is net wat meer mogelijk, maar het is wel nodig je erin te verdiepen voordat je ermee aan de slag kan gaan. Als je jezelf niet meer als beginner ziet en AI toch nog wat verder wilt ontdekken ga dan even stoeien met Midjourney. Het zal je verbazen wat voor beelden je hiermee kan maken.

 

Stable Diffusion

Het derde platform, Stable Diffusion, gaat nog een stap verder in het creëren van AI beelden. Hiermee kan je veel creatiever zijn. Waar je met de andere platforms een enkel beeld maakt, kun je met Stable Diffusion beelden selectief bewerken met generatieve AI. Je hebt zo meer controle over de uitkomst van je beeld. Wel is er sprake van een leercurve. Let op, dit platform moet je downloaden en draait lokaal, op je eigen computer dus.

 

Adobe Firefly

Tot slot is er nóg een platform waarmee je AI-beelden kunt genereren. Het is een programma waar velen van jullie zeer bekend mee zijn: Adobe Photoshop. Photoshop heeft onlangs het Beta model Firefly gelanceerd. Het mag dus duidelijk zijn dat AI niet meer weg te denken is en dat AI steeds meer geïntegreerd zal worden in de software en hardware waar we dagelijks gebruik van maken. Zie hieronder wat je er zoal mee kunt.

 

Je kunt jouw fotografie verrijken door AI te omarmen. Een beeld maak je niet langer alleen met een camera, maar een foto gelukkig nog wel!