Menu Zoeken

Grip op cijfers

Hogere kosten en mogelijk minder inkomsten, dat heeft invloed op de winst-en-verliesrekening van je onderneming. Daarom is het belangrijk om grip te houden op je cijfers.

1. Werk je administratie bij

Een open deur, maar zorg dat de administratie geheel is bijgewerkt. Dat geeft rust en maakt dat je overzicht krijgt in je eigen financiën.

2. Maak een verwachting voor de rest van het jaar

Kijk hiervoor naar je huidige cijfers en de te verwachte opbrengsten en lasten. Zo krijg je een overzicht van het hele jaar.

3. Liquiditeitsprognose of cashflow forecast?


Prachtige termen die gaan over de toekomstige financiële situatie van je onderneming. Voor alle liefhebbers van Excel, check het voorbeeld op Qredits.

4. Zicht op je financiën

Werk je cijfers regelmatig bij, per maand, liever nog per week, op een vast tijdstip.

5. Strak debiteurenbeheer.


Factureer wat je nog moet factureren. Bij grote of langlopende projecten, bespreek dan de mogelijkheid van een aanbetaling met je opdrachtgever. Of misschien is er een mogelijkheid om maandelijkse of tussentijdse facturen te sturen.

6. Bezuinig waar mogelijk.

Kan dat niet, vraag dan om uitstel van betaling.  Voor bijvoorbeeld de huur van je studio of werkplek. Wacht niet af maar wees proactief, en kaart het aan bij je verhuurder.
 
Tenslotte: weet dat de betalingstermijn wettelijk veranderd is per 1 juli 2022 van 60 naar 30 dagen. Dit nieuws hebben we eerder genoemd maar zo belangrijk, dat kunnen we niet vaak genoeg herhalen!