Menu Zoeken

Goede afspraken maken, hoe doe je dat? Dat begint met offreren. In een offerte doe je een aanbod naar je opdrachtgever, je kunt daarin ook een licentie opnemen.

Offerte

Een offerte is (net als een contract) een formeel aanbod naar opdrachtgevers. Het verschil is dat een offerte vrijblijvend is. Je geeft een beschrijving van de werkzaamheden die je voor de klant gaat doen én welke voorwaarden hieraan verbonden zijn. Ook vermeld je een aantal voorwaarden, zoals het uurtarief en de planning. Neem ook een licentie op in je offerte.

Licentie

Wanneer een fotograaf een ander toestemming geeft zijn foto onder bepaalde voorwaarden te gebruiken en publiceren, verleent hij de gebruiker een gebruiksrecht, oftewel een licentie. Hij blijft echter auteursrechthebbende. In een licentieovereenkomst kunnen partijen uiteenlopende afspraken vastleggen. Uiteraard is de financiële vergoeding een belangrijk onderdeel van elke licentie.

In de Licence Maker Pro kun je een Offerte + Licentie opstellen of een losse Licentie maken. Een Offerte + Licentie maak je als een foto in opdracht maakt, in de offerte leg je tevens de afspraken vast over het gebruik van de foto door de opdrachtgever. Als een klant een bestaande foto van je wil gebruiken voor publicatie maak je alleen een licentie. 

Om niks te vergeten hebben we samen met de juristen een checklist gemaakt voor het maken van een goede licentie. En een korte uitleg over de term ‘rechtenvrij’ waar we veel vragen over krijgen.