Menu Zoeken

Fotograaf Kors van Bennekom overleden

Dinsdag 4 oktober is fotograaf Kors van Bennekom (83) overleden. 

Kors van Bennekom (Amsterdam, 13 juli 1933) begon in 1956, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, als fotojournalist bij het communistische dagblad De Waarheid. Daar werkte hij tot 1965.

Voor deze krant fotografeerde hij op een ongedwongen, vaak humoristische manier de schaduwzijden van de naoorlogse wederopbouwperiode. Een selectie van de straat- en actiefoto’s verscheen in 2002 in Amsterdam – van restauratie tot revolte, met een inleiding van Elsbeth Etty.

Kors van Bennekom werd bekend door zijn boek De Familie Van Bennekom (1990), waarin hij zijn gezin gedurende veertig jaar op speelse wijze volgde. De bijzonder persoonlijke privéfoto's bleken een universele waarde te bezitten. 

Kors van Bennekom was betrokken bij de oprichting van de Uitkrant voor Amsterdammers en fotografeerde meer dan 25 jaar voor dit maandelijkse uitgaansmagazine en voor de jaarlijkse abonnementenbrochure, de AUB gids. Hij ontwikkelde een eigen, dynamische beeldtaal waarin beweging een belangrijke rol speelde.

Hij was huisfotograaf van talloze toneelgezelschappen, waaronder Het Publiekstheater en Toneelgroep Centrum. Hij fotografeerde het Concertgebouworkest, NedPhO en tal van andere muziekgezelschappen en ensembles, maar werkte ook voor verschillende vrije theaterproducenten, zoals voor Joop van den Ende Theaterproducties. Een deel van dit werk is gepubliceerd in het fotoboek Kors van Bennekom, Twee planken en een hartstocht. 35 Jaar theaterfotografie (1993). 

Daarnaast bleef Kors van Bennekom onafhankelijk fotojournalist. Hij fotografeerde na de Surinaamse onafhankelijkheid Nieuwkomers in Nederland (1973), maar ook Werkloosheid in Amsterdam (1975) en Groot- en kleinschaligheid in de Nederlandse landbouw (1980) in opdracht van het Rijksmuseum. 

Van Bennekom was zeer actief in de strijd om de erkenning van de fotografie als kunst. Als voorzitter van de beroepsvereniging GKf streed hij voor het auteursrecht en het verbeteren van de inkomenspositie van fotografen.  

Van Bennekom wist op innovatieve wijze journalistiek, engagement en humor in zijn werk te combineren. In 2002 ontving Van Bennekom de Frans Banninck Cocq penning van de Gemeente Amsterdam wegens zijn grote verdiensten.

Naast de al genoemde publicaties is het werk van Van Bennekom, al sinds de start van zijn carrière, regelmatig op diverse plekken in het land tentoongesteld. De grote overzichtstentoonstelling in het FOAM in Amsterdam ter gelegenheid van Kors’75ste verjaardag in de zomer van 2008 trok 30.000 bezoekers, voor het FOAM destijds een uitzonderlijk groot aantal. 

Zijn archief is ondergebracht bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.