Menu Zoeken

Hoe gaat het nu met Marco van Ammers?

Hoe gaat het nu met jou?

Het gaat goed, eigenlijk al meer dan een jaar om precies te zijn. Half maart vorig jaar ging mijn goedgevulde agenda in een halve dag leeg door afzeggingen. Daarna heb ik direct ‘het roer omgegooid’ en geïnvesteerd. Daardoor is m’n omzet afgelopen jaar nog nooit zo goed geweest.

Is er iets veranderd aan het soort werk / opdrachten wat je doet?

Vanaf eind maart ben ik mij gaan richten op virtuele 3D open dagen voor het onderwijs. Het onderwijs wil graag leerlingen/studenten werven maar konden dat niet met gewone open dagen vanwege de maatregelen. Ik ben in dat gat gesproken met hoogwaardige en innovatieve virtuele tours.

Heb je meer of minder werk?

Vanaf begin april 2020 had ik weer een prima werkaanbod, vanaf augustus was m’n bedrijfsfotografiewerk ook weer op peil. Per saldo heb ik nu meer werk van voor corona.

Is je verdienmodel veranderd?

Nee op zich niet. Maar door het leveren van innovatief en hoogwaardig product ben ik wel in staat om een hogere marge te behalen. Verder bespaart het systeem waarmee ik werk mij veel tijd. Dat geeft rust in de tent zonder dat de inkomsten onder druk komen te staan.

Maak je ook meer vrij werk nu je minder opdrachten hebt?

Ik heb nooit veel aan vrij werk gedaan, door het huidige werkaanbod zal daar op korte termijn ook geen verandering in komen. Wel heb ik afgelopen jaar zo’n 20 ondernemers uit mijn regio gratis en belangeloos geholpen met bedrijfsfotografie of een virtuele tour van hun bedrijf. Voor mij een paar uur werk, maar voor zo’n ondernemer kan het weer veel zichtbaarheid opleveren. Ik hoef daar ook niets voor terug, een blijk van waardering is voor mij genoeg!

Wat is de grootste positieve verandering?

Ze zeggen wel eens: never waste a good crisis. Ik ben altijd al op zoek naar kansen en uitdagingen, dus de verandering in maart 2020 is voor mij niet heel vreemd. Op zo’n moment ga ik ook niet op de rem staan, maar geef juist gas. Dat maakt je ook onderscheidend in de markt, en wordt je zichtbaarheid weer groter.

Hoe zorg je ervoor dat je plezier houdt in je werk?

Dat gaat vanzelf, wat ik nu doe is zo ontzettend leuk, en heeft ook een maatschappelijke betekenis doordat ik het onderwijs kan helpen. Niet alles hoeft super commercieel te zijn.

Wat mis je het meest en wat mis je helemaal niet?

Als ik zo nadenk mis ik eigenlijk niets.

Wat wil je meegeven aan je collega fotografen?

Ik denk dat afgelopen periode laat zien dat het voor fotografen belangrijk is om vooral (of ook) als ondernemer te werk te gaan. Op zoek gaan naar kansen, doelgroep, propositie, en verdienmodel. Ik heb gemerkt dat ik vooral veel gehad heb aan mijn netwerk, het uitbreiden en onderhouden er van. Dat heeft zeker z’n vruchten afgeworpen. En ga bij uitdagingen eens sparren met een collega ondernemer, dat kan een fotograaf zijn, maar is niet perse noodzakelijk. Het houdt je scherp, en levert wellicht weer interessante ideeën op.

Meer info over Marco?

https://tazama.nl

Foto: Marco van Ammers