Menu Zoeken

Update: gevolgen van maatregelen rondom het Corona virus

De door de overheid genomen maatregelen ten gevolge van de uitbraak van het Corona virus hebben zeer ingrijpende gevolgen voor de fotografiesector. Wij vroegen afgelopen vrijdag naar jullie bevindingen en de ene na de andere mail stroomt binnen met bijna unaniem dezelfde boodschap: opdrachten zijn gecanceld of uitgesteld, per direct een lege agenda.

Meldpunt geannuleerde opdrachten

De schade is enorm en brengt voor sommigen ook spoedig liquiditeitsproblemen. Wij vragen jullie om zoveel mogelijk te melden wat dit alles voor jou betekent via het meldpunt van de Creative Coalitie. Hoe beter we kunnen aantonen wat het voor jullie betekent, hoe concreter we bij de overheid kunnen aangeven wat jullie behoefte is en zal zijn. Ga hier naar het meldpunt.

Wil je ons mailen over de impact van corona voor jou als ondernemer dan kan dat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of wil je ons liever persoonlijk spreken dan kun je ons dat via de mail laten weten en dan bellen wij jou terug.

Noodhulp culturele en creatieve sector

Vandaag is er een spoedoverleg met de minister van OCW en PACCT over noodhulp aan de culturele en creatieve sector. Wij hebben afgelopen weekend overlegd en een pakket aan noodmaatregelen voorgesteld en besproken met de deelnemers aan dat overleg (voorzitters van zowel de Creatieve Coalitie alsook de FCI) welke vanmiddag met de minister zitten.

DuPho ziet als urgent noodzakelijk voor de werkenden in de creatieve sector:

  • Een noodfonds welke door een onafhankelijk orgaan wordt uitgevoerd, het liefst een bestaande uitvoeringsorganisatie. De gehele sector kan gebruik maken van dit fonds, inclusief de fotografen. 
  • ZZP-ers kunnen zelfstandig hun gemiste inkomsten melden bij die uitvoeringsorganisatie.
  • Per direct een uitkering beschikbaar op basis van een eenmalig bedrag per maand voor een minimum inkomen, voor zolang de crisis duurt. Deze uitkering wordt gezien als een voorschot voor de acute nood en nadien de volledige gemiste inkomsten kunnen worden ingediend.
  • Mogelijkheid tot een renteloze lening.
  • Fiscale verplichtingen uitstellen inclusief afdracht btw.

We wachten het overleg met de minister af en blijven pleiten voor acute hulp.

Ondertussen deed Wiebes een wat curieuze uitspraak over ZZP-ers. Wie er net even anders in zit dan Wiebes kan dat via deze link kenbaar maken.

We houden jullie op de hoogte!