Menu Zoeken

Trouw-, geboorte- en afscheidsfotografen opgelet: politiek wil verhoging van het btw-tarief voor cultuur

Het demissionaire kabinet is voornemens om de btw op cultuur te verhogen van 9% naar 21%. Deze maatregel levert de staat jaarlijks ruim 1 miljard euro op maar betekent een klap voor fotografen, met name in de trouw-, geboorte- en afscheidsfotografie waar immers veel fotoboeken worden gemaakt. Zij worden dan ineens 12% duurder zonder dat zijzelf daar iets aan verdienen. 


Omdat deze lastenverzwaring het Fair Pay-beleid van de overheid ernstig zou ondergraven is de Creatieve Coalitie, de koepelorganisatie voor professionals in de creatieve en culturele sector, mordicus tegen. En dat zijn we bij DuPho ook. 

Een motie van Kamerlid Kwint (SP) om het btw-tarief niet voor de culturele sector te verhogen, haalde donderdag 6 juli net géén meerderheid. Er is echter nog een kans om deze maatregel te stoppen. Nu het kabinet is gevallen, kunnen Kamerfracties aangeven welke onderwerpen zij willen overlaten aan een nieuw kabinet. Daarom roept de Creatieve Coalitie fracties in de Tweede Kamer op om de kwestie ‘controversieel’ te laten verklaren. Wanneer de kwestie controversieel wordt verklaard, dan kan deze lastenverzwaring niet per 2024 ingaan. Begin september beslist de Kamer of het btw-tarief controversieel wordt verklaard.

Om een vuist te kunnen maken zoeken we beeldmakers die door de maatregel hard geraakt zullen worden en hun stem willen laten horen. Behoor jij tot die groep? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.