Menu Zoeken

De VAR verdwijnt! 

Overzichtelijk en handig was de Verklaring Arbeidsrelatie, maar de VAR zoals die was verdwijnt. Per 1 mei 2016 komt er een Modelovereenkomst voor in de plaats.



De verantwoording naar de belastingdienst ligt nu bij de opdrachtgever, die dan ook een eigen Modelovereenkomst zal voorleggen, om naheffing op premies te voorkomen.



Voor fotografen geldt in de meest voorkomende gevallen: Als overduidelijk is dat je ondernemer bent, hoef je meestal niks te doen. Voor de zekerheid kan je de OndernemersCheck doen!



Het tekenen van een Modelovereenkomst is niet verplicht en is bedoeld voor situaties waarin twijfel bestaat over de arbeidsrelatie. Krijg je een Modelovereenkomst te tekenen, en je hebt er vragen over, neem contact op met DuPho.



En mocht je zelf een Modelovereenkomst willen maken, wacht dan nog even, DuPho is nu bezig, in samenwerking met NVJ en BNO, een eigen modelovereenkomst te maken. 



Gelukkig is er voor deze nieuwe wet, DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties) een overgangsregeling van 1 jaar zodat alle partijen de tijd hebben om goede afspraken te maken.

OndernemersCheck
Ben jij ondernemer voor de inkomstenbelasting? Doe de OndernemersCheck!



De OndernemersCheck geeft je meer duidelijkheid over de vraag of jij ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Belangrijk, want dát bepaalt op welke aftrekposten jij recht hebt. Je checkt het aan de hand van maximaal 20 vragen over jouw situatie. Over de vier belangrijke thema’s rond ondernemerschap: zelfstandigheid, ondernemersrisico, continuïteit en omvang. 



Dus wil je weten hoe het voor jou zit? Check het nu.