Menu Zoeken

Ernst Coppejans winnaar SO 2014

Uit 212 inzendingen nomineerde de jury Ernst Coppejans als winnaar van SO 2014

De juryleden hadden de opdracht om opvallend werk te selecteren dat een beeld geeft van de tijdgeest van 2014. Bij de selectie lette zij op, signatuur van de fotograaf en samenhang in de inhoud en/of vorm van de inzending. De jury nomineerde 28 fotografen.

Over Goud winnaar Ernst Coppejans was de jury het al snel eens. "Elk beeld is intrigerend op zijn eigen manier, maar samengebracht in een serie vormt het een compleet verhaal dat je boeit van begin tot einde.'

Zijn inzending is een mix van 2 verhalen. Een deel gaat over homoseksuele mannen in West-Africa, een zwaar onderdrukte groep, vaak verstoten door familie. Coppejans wist ze met gevaar voor celstraf, toch voor de camera te krijgen en hun verhaal te laten doen.

Het andere deel van de inzending bestaat uit een serie portretten van amateur worstelaars in Senegal. Worstelen is in Senegal de nummer 1 sport. Kampioenen worden aanbeden en behandeld als filmsterren. Vele Senegalese jongens trainen fanatiek om hun droom, een beroemde worstelaar (lutteur ) te worden waarheid te laten worden.

Overige winnaars zijn

Zilver: Robin de Puy

De jury: 'Te gek werk. De inzending zit heel goed in elkaar. Misschien niet heel vernieuwend maar dat hoeft ook helemaal niet voor zo'n consistente en perfect uitgevoerde serie. De fotograaf heeft zo'n duidelijk eigen handschrift met een rauw randje maar toch heel gestyled..'

Twee bronzen winnaars:

Jean Luc Truijens

In de categorie naakt is deze serie heel mooi en origineel. Nieuwe naakt fotografie een verademing.

Al sinds het begin van de fotografie wordt er gezocht naar interessante abstracte verbeelding van het lichaam, kleur is de basis grammatica van het beeld, en er zijn nog maar weinig fotografen die daar echt goed mee omgaan. Het is de fotograaf uitermate goed gelukt een kleurverhaal te maken. Een uitgesproken handschrift, spannend dat iemand iets anders probeert.

Renate Beense

'Een vrolijke serie die heel veel energie en dynamiek uitstraalt. Niet alle beelden zijn even prettig om naar te kijken, maar de rauwheid van de serie is erg goed, er is sprake van een duidelijk beeldtaal en er zit een heel duidelijk verhaal achter'.