Menu Zoeken

Is een modelovereenkomst voor fotografen verplicht?

Even een korte update over modelovereenkomsten voor fotografen. Op dit moment liggen er twee modelovereenkomsten van DuPho ter goedkeuring bij de belastingdienst. Daar kunnen ze het werk op dit moment niet aan. 

Deze modelovereenkomsten zijn algemene overeenkomsten die de relatie regelen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer (fotograaf), waarbij vastgesteld wordt dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst of een fictief dienstverband.

Maar is een modelovereenkomst voor fotografen verplicht? Nee. Een modelovereenkomst is niet verplicht.

Voor de gemiddelde fotograaf zal het niet nodig zijn om een modelovereenkomst te tekenen. Het is volstrekt duidelijk dat je meerdere opdrachtgevers hebt en het werk naar eigen inzicht kan maken.

Let goed op de modelcontracten van je opdrachtgever!
Doordat nog veel onduidelijk is, zijn veel opdrachtgevers bang geworden en kunnen jou vragen hun eigen modelovereenkomst te tekenen met daarin hun voorwaarden.
Dat kunnen natuurlijk goede en eerlijke voorwaarden zijn, maar de belastingdienst keurt alleen die voorwaarden goed die slechts gaan over de relatie opdrachtgever/ opdrachtnemer.

Als de opdrachtgever een modelovereenkomst aanbied waarin voorwaarden staan waar je het niet mee eens bent, (bijvoorbeeld iets over een licentie) en die dus niet over de relatie opdrachtgever en opdrachtnemers gaan, dan hoef je die niet te tekenen.  Je kunt er dan over onderhandelen of straks onze eigen DuPho modelovereenkomst gebruiken!

In de door DuPho opgestelde modelovereenkomsten staan geen voorwaarden die de licentie en/of andere zaken regelen. Wij adviseren om licentie afspraken in een aparte overeenkomst zoals een offerte en opdrachtbevestiging vast te leggen.