Menu Zoeken

Pictorightprijs 2017 voor Bert Verhoeff

Op 8 juni is tijdens de jaarvergadering de Pictorightprijs uitgereikt aan Bert Verhoeff.

De Pictorightprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan iemand die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor het auteursrecht. Dit jaar ging de prijs naar Bert Verhoeff.

Bert Verhoeff heeft zich gedurende vele jaren ingezet voor de positie van fotografen in Nederland, en daarbij een belangrijke bijdrage geleverd aan de bescherming van hun auteursrechten. Hij was niet alleen fotojournalist, hij was ook zeker twintig jaar een voorvechter van zijn vak en voor een sterkere positie van fotografen. Bert raakte steeds meer betrokken bij de strijd voor eerlijke rechten voor fotografen en het daaruit voortkomende erfgoed. Hij werd voorzitter van Het Nederlands Foto Archief, en bestuurslid van Fotofestival Naarden.

En in 2008 kwam dan toch zijn rechtstreekse bemoeienis met het auteursrecht: hij werd voorzitter van Burafo, toen nog nauw verbonden aan de FotografenFederatie. Door het samenvoegen van de activiteiten van Burafo, Beeldrecht, Scrio en de Visuelen werd Pictoright gevormd, waarvan Bert in de beginjaren een gewaardeerd bestuurslid werd.

Klik hier voor de volledige huldigingsspeech door Gerrit Jan Wolffensperger.