Menu Zoeken

Nieuwe tarievenlijst

De tarievenlijst van FotoAnoniem is vernieuwd. Deze lijst is bedoeld voor degenen die een foto willen gebruiken waarvan de fotograaf niet te achterhalen is. Desalniettemin wordt deze lijst ook voor andere doeleinden gebruikt. De hierin genoemde bedragen worden gezien als reëel voor het fotografieveld en zijn getoetst door een afvaardiging van de beroepsgroep. De hierin genoemde prijzen worden door toonaangevende entiteiten - onder meer de rechtspraak - gezien als redelijk uitgangspunt als indicatie voor de gangbare prijs van een foto. Dit maakt dat deze lijst ook voor professionele fotografen handvatten kan bieden bij het vaststellen van een redelijke prijs voor je foto.

Over tarieven is momenteel veel te doen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een concept leidraad opgesteld voor tariefafspraken door zzp-ers. De ACM stelt daarin dat wanneer zzp-ers in een bedrijf “zij aan zij” werken met werknemers er afspraken gemaakt mogen worden over tarieven. Dit is op zich goed nieuws, maar echter zelden het geval bij fotografen.

Jouw tarief

Het tarief wat je hanteert voor jouw fotografie is voor een belangrijk deel jouw eigen zaak. Jij bepaalt de waarde van je ervaring, je professionaliteit, je unieke kijk op beeld, maar ook je vaardigheid als zelfstandig ondernemer. DuPho helpt hierbij, je kan voor al je vragen met betrekking tot de zakelijke kant van de fotografie terecht bij Laila Schoots en Valentijn de Jongh (jurist).

Input

DuPho zal input leveren voor 9 september op de concept leidraad, zoals gevraagd door de ACM. Heb je input of ideeën? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer:

Over onze lobby voor richtprijzen en betere tarieven zie ook: