Menu Zoeken

Rechtbank Amsterdam geeft foto's minder snel auteursrechtelijke bescherming

Foto’s kunnen een auteursrechtelijk werk zijn. Fotografische werken staan expliciet genoemd in artikel 10 van de Auteurswet. Maar niet élke foto komt voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking.

Dat is al sinds jaar en dag zo. De rechtbank Amsterdam doet daar echter nog een schepje bovenop. Foto’s moeten onderscheidend vermogen hebben, want iedereen moet de camera instellen.

Reactie op de uitspraak Roadside v. LAKS:
DuPho is zeer verbaasd over dit vonnis. We vroegen Charlotte Meindersma van 'Charlotte’s Law’ meer uitleg te geven over dit vonnis. 

Citaat uit Charlotte's stuk:

"Om te beoordelen of er op een werk auteursrecht rust, blijkt voor veel rechters nog steeds lastig te zijn. Helemaal uitgekristalliseerd is het ook niet. Maar een Amsterdamse rechter maakte het niet makkelijker door het vonnis in Roadside v. Laks. Deze rechter zegt dat de keuzes die gemaakt moeten worden om een foto te maken, door iedereen gemaakt moeten worden, zoals het instellen van de camera, eigen positie bepalen en de compositie bepalen, en dat het daarom dus geen creatieve keuzes zijn. “Dit is pas het geval als de keuzes die worden gemaakt in een foto resulteren die zich zodanig van andere foto’s onderscheidt, dat daaraan is af te zien dat de fotograaf persoonlijke keuzes heeft gemaakt.”
De rechter werpt daarmee een extra criterium op, namelijk dat van ‘onderscheidend vermogen’."

Lees hier pdfhet hele artikel.