Menu Zoeken

Eerlijk delen social media!

WAAROM DEZE OPROEP?

Met de campagne #eerlijkdelensocialmedia roept de Federatie Beeldrechten (DuPho, Pictoright, BOK, BNO, Kunstenbond, Platform BK, NVJ-NVF) social media platforms op om een eerlijke vergoeding aan professionele beeldmakers te betalen voor het gebruik van hun beeld zonder toestemming.

VOOR WIE?

Deze actie is bedoeld voor fotografen, illustratoren, kunstenaars, ontwerpers: professionals die hun geld verdienen met het creëren van beeld. Het is het werk van deze professionals dat vaak zonder toestemming gedeeld wordt op social media. 

Voor alle duidelijkheid… delen mag!

Deze actie gaat om professioneel werk dat zonder toestemming van de maker wordt gedeeld. Het gaat dus niet om het eigen werk dat professionele beeldmakers zelf op deze platforms posten. Het gaat ook niet om de privékiekjes die veel gebruikers posten.

Het gaat wel om een nieuwsfoto of cartoon uit een krant of een afbeelding uit een mooie expositie die je net bezocht hebt. Al die zonder toestemming geüploade beelden zijn lucratief voor het platform, maar niet voor de makers: zij verliezen de controle over hun werk en lopen inkomsten mis. Daarom is het zo dat het platform hier afspraken over moet maken, die vervolgens ook het uploaden door privégebruikers dekken. Het doel van nieuwe wetgeving op dit gebied is dat platforms makers hiervoor gaan compenseren, alleen gebeurt dat nog niet. Vandaar onze oproep: eerlijk delen social media!

DEEL ONZE OPROEP

  • Volg de Federatie Beeldrecht op de socials! Daar vind je updates om te delen. Ze zijn te vinden op FacebookInstagram en LinkedIn.

  • Wil je je eigen oproep en/of beeld maken? Ook leuk! Deel het onder de hashtag #eerlijkdelensocialmedia

  • Download de toolkit met beeld en tekst voor gebruik in nieuwsbrief of op website en socials.

  • Wil je op laten zien dat je de catie ondersteunt? Stuur een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met (organisatie)naam en eventueel website en dan voegen we je toe aan deze lijst.

Voor welke manier je ook kiest om de oproep te ondersteunen, zet er #eerlijkdelensocialmedia bij en tag de Federatie Beeldrechten en DuPho zodat we alle support zien!